Yoshihide Suga lämnar kulisserna för rampljuset

Yoshihide Suga tar över premiärministerposten och rampljuset efter Shinzo Abe. Bild: Eugene Hoshiko/TT-AP

Han är lantbrukarsonen från norr som dragit i trådarna i maktens kulisser.Yoshihide Suga har repeterat länge och väl för huvudrollen i Japans politik, men 71-åringen kommer snabbt behöva övertyga publiken.

Arbetsdagen börjar med att Yoshihide Suga läser alla Japans stora dagstidningar. Sedan gör han 100 sit-ups, sedan tar han en 40 minuter lång promenad och sedan tar en mötesspäckad dag vid. Innan läggdags i parlamentets logement blir det ytterligare 100 sit-ups, berättade han i en intervju med Nikkei förra året.

I en debatt inför partiledarvalet fick Suga frågan vad som är den vanligaste fördomen om honom.

– Folk tycker att jag är läskig, men jag är väldigt snäll mot dem som gör sitt jobb ordentligt, svarade han, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Tal på tågstationer

Som son till en lantbrukare, uppvuxen på en jordgubbsfarm i Akita-prefekturen i norra Japan, hade Yoshihide Suga en lång väg till politikens toppskikt i Tokyo. Och det började vid gräsrötterna.

Efter skolan tog han anställning vid en kartongfabrik i huvudstaden innan han fick upp ögonen för politiken. Suga började hålla anföranden utanför tågstationer, plinga på tiotusentals dörrar i kampanjsyfte och dela ut enkäter för att få en samlad bild av vad folk tyckte var viktigt.

Först fick han plats i Yokohamas stadsfullmäktige (1987) och sedan i Japans parlament (1996). Via en rad olika ministerposter blev han Shinzo Abes högra hand under dennes tid på premiärministerposten – den som lotsat genom stora reformpaket i tuffa förhandlingar i det dolda.

Fick spela polis

Yoshihide Suga beskrivs som en pragmatiker snarare än en ideolog. I skolan var han en god skidåkare, löpare och baseballspelare, men ingen vidare skådespelare.

– Han var alltid ganska stel, säger skolkamraten Masashi Yuri till Reuters.

Han tillägger att Suga därför oftast fick spela polis och liknande roller.

Nästa val är planerat till nästa år, men ett nyval bedöms kunna ske tidigare än så. Då är det 71-årige Suga som ska vara det liberaldemokratiska affischnamnet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning