Suga bekräftar – vill leda Japan

Yoshihide Suga. Arkivbild. Bild: Toshiyuki Matsumoto/TT-AP

Nu är det offentligt. Yoshihide Suga, som står Japans avgående premiärminister Shinzo Abe nära och som varit statsråd med samordningsansvar under Abe, kandiderar till posten som partiledare i Liberaldemokratiska partiet (LDP) och därmed även regeringschef.

Yoshihide Suga säger att han ställer upp i kampen för att han vill undvika politiskt vakuum i en tid då världens tredje största ekonomi tampas med viruspandemin. Vid en presskonferens lovar han också att fortsätta med det reformprogram, kallat "Abenomics" som blåst liv i Japans haltande tillväxt.

Suga anses ha mycket goda chanser att vinna ledarstriden. Även den tidigare försvarsministern Shigery Ishiba och tidigare utrikesministern Fumio Kishida har förekommit i spekulationerna, men då Suga enligt public service-kanalen NHK har säkrat stöd från fem av regeringspartiet LDP:s sju partigrupper är han favorittippad. Ishiba beskrivs dock som mer omtyckt bland den japanska allmänheten.

Shinzo Abe meddelade sin avgång i förra veckan, med hänvisning till sviktande hälsa. Hans konservativa linje har starkt stöd inom partiet och någon större politisk kursomläggning är troligen inte att vänta, enligt många bedömare.

LDP:s ordförandeval hålls den 14 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning