Sudans president avgår efter 26 år vid makten – pressad av protester sedan december

Sudans president Omar al-Bashir under ett tal från presidentpalatset den 22 februari i år. Bild: TT-AP/Mohamed Abuamrain

Sudans president Omar al-Bashir lämnar sin post, uppger regeringskällor för nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet kommer några timmar efter att armén meddelat att man inom kort ska komma med ett viktigt meddelande.

– Den sudanesiska armén kommer att göra ett viktigt uttalande. Invänta det, uppmanade programledaren i den statliga televisionen tittarna.

Några ytterligare detaljer gavs inte. Men vittnen i huvudstaden Khartum berättar för Reuters att människor under morgonen skanderat: "Regimen har fallit, vi har vunnit" och att militärfordon rapporteras ha positionerats ut vid broar och andra nyckelplatser.

Enligt Adel Mahjoub Hussein, minister i norra Darfur, pågår nu förhandlingar för att skapa ett militärråd som ska ta över efter den 75-årige al-Bashir.

Under sex dagar har demonstranter samlats utanför militärhögkvarteret i Sudans huvudstad Khartum. Bild: TT-AP

"Historiskt"

– Det här är något oerhört stort och oerhört viktigt utifrån ett historiskt perspektiv. Det är ledaren för en av världens grymmaste diktaturer som verkar falla, säger Johan Brosché, forskare på institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, till TT.

– Olika rebellgrupper har under 30 år försökt avsätta honom. Även väst har verkat för att få honom avsatt då de under 1990-talet och början av 2000-talet såg al-Bashir som en sponsor av terrorism. Nu verkar det som befolkningen har lyckats avsätta al-Bashir. Det här är kulmen på folkliga fredliga protester och att avsätta en diktator på det här viset tycker jag är väldigt imponerande.

Uppges i husarrest

Tusentals personer har under flera dagar samlats utanför militärhögkvarteret i Khartum.

– Vi väntar på stora nyheter, säger en av demonstranterna till nyhetsbyrån AFP.

– Vi kommer inte att flytta oss härifrån förrän vi vet vad det är. Vad vi vet är att al-Bashir måste gå.

Flera medier, bland andra CNN, rapportera att Omar al-Bashir befinner sig husarrest.

Enligt vittnen har soldater under förmiddagen angripit kansliet för Islamiska rörelsen som utgör Omar al-Bashirs stödparti Nationella kongresspartiets (NCP) ideologiska gren.

Under morgontimmarna har också flera militärfordon kört in på militärområdet, enligt vittnesuppgifter från människor på plats i det nordöstafrikanska landets huvudstad. I samma område ligger även presidentens residens.

Vad som sker med presidenten om han skulle avsättas återstår att se.

– Om man ska lita på de här uppgifterna så skulle jag tro att al-Bashir åker i exil till något land men det osäkert om något land vill ta emot honom eftersom han är åtalad av internationella brottsmålsdomstolen. En annan möjlighet är att han utlämnas till Haag. En tredje, och den jag tror är mest trolig, är att han kommer att fängslas och åtalas i Sudan, säger Johan Brosché.

Flera dödade

Protesterna, som inleddes i december, har inneburit den största utmaningen hittills under president Omar al-Bashir 26-åriga, hårdhänta styre. Den tändande gnistan var ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventioner, vilket ledde till kraftigt höjda matpriser.

Flera vittnar om att soldater ur Sudans armé har försvarat demonstranterna vid flera tillfällen, bland annat genom att slå en skyddande ring runt dem under attacker från säkerhetsstyrkor kopplade till al-Bashir.

Flera personer har dödats i samband med den senaste veckans demonstrationer.

Forskare: Risk för inbördeskrig

I värsta fall kan presidentens väntade avgång leda till maktkamp mellan beväpnade styrkor och ännu ett inbördeskrig i Sudan, enligt Johan Brosché. De flesta uppgifter pekar på att armén tar över under en övergångsperiod för att sedan lämna över till ett mer civilt styre. Andra uppgifter pekar på att det är en taktisk manöver bland toppolitikerna och att al-Bashir ersätts utan att någon större förändring sker, anser han.

– Vilket som är mest troligt är svårt att säga, men kraften hos demonstranterna är så stor så jag tror inte de skulle nöja sig med en chimär förändring. Det är för mig relativt hoppfullt i en kontext av ett land med mycket krig, säger Johan Brosché, till TT.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning