Sudans polis beordras att inte ingripa i protesterna

Bild: Lehtikuva-AFP

Sudans polismyndighet befaller sina styrkor att inte ingripa mot de som protesterar mot regeringen.Tusentals demonstranter har samlats för fjärde dagen i rad i en sittstrejk utanför presidentpalatset i huvudstaden Khartum.

Polisen har "beordrat alla sina styrkor" att "inte ingripa mot medborgare och fredliga demonstrationer", enligt en talesperson.

Även Sudans armé har tillkännagivit en policy om att inte ingripa mot demonstranterna.

Tidigare under dagen försökte säkerhetsstyrkor skingra demonstranterna med hjälp av tårgas, men stötte på patrull av militären, som sköt i luften i syfte att skydda demonstranterna.

– Vi ber gud att bevara säkerheten och lugnet i vårt land, och att förena det sudanesiska folket i en överenskommelse för en fredlig maktförflyttning, säger en talesperson för polisen i ett uttalande.

USA, Storbritannien och Norge har ställt sig bakom kravet.

"Tiden är inne för sudanesiska myndigheter att besvara folkets krav på ett seriöst och trovärdigt sätt. Myndigheterna måste nu svara och leverera en trovärdig plan för denna politiska övergång", skriver de tre ländernas ambassader i ett gemensamt uttalande.

Protesterna, som inleddes i december, innebär den största utmaningen hittills för president Omar al-Bashir under hans 26-åriga, hårdhänta styre.

Den tändande gnistan var ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventioner, vilket ledde till kraftigt höjda matpriser.

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis, och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari: Västländer uppmanar den sudanesiska regeringen att respektera demonstrationsrätten. Regeringen svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan demonstranterna efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna under de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla deras styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

Källa: AFP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning