Sudans nye ledare gör försök till försoning

Sudans huvudstad Kartum på lördag efter beskedet om att Abdel Fattah al-Burhan är landets nya ledare. Bild: Lehtikuva-AFP/Ahmed Mustafa

Rockaderna vid makten i Sudan fortsätter, protesterna likaså. Landets nye ledare, Abdel Fattah al-Burhan som också kommer från de militära leden, försöker slå an en försonande ton och lovar att en civil regering kommer att bildas.

Efter att den förre presidenten Omar al-Bashir i torsdags fick lämna sin post tog ett militärråd över styret av landet, under ledning av försvarsministern Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf. Det tog dock inte mer än ett dygn innan han avgick som landets de facto ledare och lämnade över stafettpinnen till en annan högt uppsatt militär, generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan.

Tusentals demonstranter, aktivister och journalister har gripits sedan demonstrationerna inleddes för fyra månader sedan. Men trots de senaste rockaderna aviseras fortsatta protester och enligt vittnen demonstrerar tusentals personer utanför det sudanesiska försvarsdepartementet i Khartum.

Samtala med oppositionen

Den nye ledaren al-Burhan säger i ett tv-sänt tal att han kommer att bilda en civil regering och samtala med oppositionen. Han lovar även att en övergångsperiod inte kommer att sträcka sig längre än två år och uppger att politiska fångar ska släppas. Dessutom drar han tillbaka det utegångsförbud som hans föregångare införde efter maktskiftet.

Men hur löftena ska tolkas är det ingen som vet.

al-Burhan, som tillträdde i fredags, är den tredje mest erfarna generalen i den sudanesiska armén och inte särskilt känd sedan tidigare. Han uppges också vara mer välvilligt inställd till att tala med demonstranterna än sin föregångare.

På lördagen meddelades också att chefen för landets mäktiga säkerhetstjänst kastat in handduken.

Positivt besked

– Det som hänt är ett steg i rätt riktning och en bugning inför massans vilja, vi har kommit närmare seger, säger Rashid Saeed, en talesman för SPA, en sammanslutning av fackföreningar som leder det folkliga upproret

"I dag marscherar vi för att ro segern i hamn för vår segerrika revolution. Vi försäkrar att vår revolution fortsätter och kommer inte att dra oss tillbaka eller vika av från den inslagna vägen förrän vi uppnår vårt folks legitima krav på att makten lämnas över till en civil regering", uppgav SPA i ett uttalande.

Det tidigare regerande partiet i Sudan säger i ett uttalande att man vill att al-Bashir, tillsammans med andra ledare, ska släppas. Den avsatte presidenten har satts i husarrest.

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsminister meddelar stats-tv att al-Bashir lämnar presidentposten.

12 april: Chefen för det nyinstiftade militärråd som tagit över makten i landet, generalen Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, lämnar sin post. Abdel Fattah al-Burhan tar över.

13 april: Salah Gosh, chefen för landets säkerhetstjänst, avgår.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning