Sudans expresident Omar al-Bashir utreds för tiotals demonstranters död

Sudans tidigare president Omar al-Bashir. Bild: Mohamed Abuamrain/TT-AP

Sudans före detta president Omar al-Bashir har delgivits misstanke om brott i samband med de protester som till slut fick honom på fall. Minst 65 demonstranter dödades då.

"Omar al-Bashir och andra har delgivits misstanke om att ha drivit på och deltagit i dödandet av demonstranter", skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.

al-Bashir utreds sedan tidigare för penningtvätt och för att ha finansierat terrorism.

Beskedet kommer samma dag som Sudans militära övergångsråd och ledare för proteströrelsen i landet enats om hur ramverket för ett övergångsstyre ska se ut, uppger en talesperson för militärrådet, som tog över när al-Bashir tvingades från makten.

Överenskommelsen som bekräftats av protestledarna kommer efter flera dagars dödläge i förhandlingarna.

Polis och säkerhetsstyrkor använde under måndagen tårgas för att skingra demonstranter i huvudstaden Khartums norra delar. Avspärrningar som demonstranterna satte upp på en huvudgata i staden har tagits bort, uppger ett vittne för Reuters.

Det styrande militärrådet har upprepade gånger uppmanat demonstranterna att inte blockera vägar under förhandlingarna.

al-Bashir avsattes den 11 april efter att ha styrt Sudan med järnhand i 30 år.

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President Omar al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Militär slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsministern meddelar statlig tv att al-Bashir lämnar presidentposten.

12 april: Försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, som tagit över efter al-Bashir, lämnar i sin tur över till generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan. Protesterna fortsätter.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning