Succéspelaren Sverige måste stoppa

Bild: Lehtikuva/Kevin Hoffman

Hattrick i semifinalen och målbäst i turneringen med sju fullträffar.Kanadas succéforward Drake Batherson blir spelaren att se upp med för Sverige i JVM-finalen.– Sverige är snabbt och skickligt, så det behöver vi matcha, säger han.

Kanada krossade Tjeckien i semifinalen med 7–2 och överraskningen Drake Batherson fortsätter att vara lagets store spelare.

Trots bara 10.43 i speltid.

Han spelar i fjärdekedjan, får även speltid i numerärt överläge där två av målen kom, och debuterade i juniorlandslaget i höstas.

Hans genombrott är lika sensationellt som hans målform. Det pratas om att han har magi i sin klubba.

– Lagkamraterna brukar be mig ge dem lite magi i periodpauser och sånt. Det är rätt roligt. Jag har ingen förklaring till vad som finns i klubban, skrattar han.

Varnar för Dahlin TT: Har du sett något av Sverige i turneringen?

– Jag har sett några sammandrag från deras matcher, det är ett snabbt och skickligt lag så det behöver vi matcha och jobba hårdare än dem.

TT: Några ni måste se upp med?

– Man har ju hört mycket om (Rasmus) Dahlin. Han är rätt bra och har haft en bra säsong, så vi får hålla ett öga på honom. Sedan är det några forwards som (Alexander) Nylander som det gäller att se upp med.

Sju raka mål

Tjeckerna tog ledningen genom stjärnan Filip Zadina efter 5.55.

Sedan var det roliga över och kanadensarna gjorde sju raka mål.

Sam Steel kvitterade och Batherson gjorde 2–1 innan den första perioden var över.

Båda målen kom i numerärt överläge precis som det tredje – gjort av Batherson – efter 7.48 av mittperioden.

När den 19-årige forwarden från Cape Breton Screaming Eagles fullbordade sitt hattrick innebar det 6–1 i slutet av andra perioden och matchen var sedan länge avgjord.

Kanada har vunnit flest guld i JVM-historien och jagar sitt 17:e i finalen mot Sverige. Det senaste kom 2015 och i fjol blev det finalförlust efter straffar mot USA på hemmaplan i Montreal.

Fotnot: Finalen spelar med start 03.00 natten mot lördagen och kan ses i TV2.