Succékursen i artificiell intelligens finns nu på svenska

Många kursdeltagare lärde sig grunderna i artificiell intelligens under sitt sommarlov i fjol. Bild: Mostphotos

Om du saknar tidsfördriv under sommarlovet finns den mest populära kursen vid Helsingfors universitet nu tillgänglig också på svenska.

Det framgångsrika samarbetet mellan Helsingfors universitet och teknologibolaget Reaktor, den öppna kursen Elements of AI, har nu lanserats på svenska.

Produktchef Janina Fagerlund vid Reaktor säger att sommarlovet var en populär tidpunkt att avlägga kursen i fjol. Förväntningarna är höga också i år.

– Vi har också en vänskaplig landskamp på gång med Sverige – vem som får fler intresserade att avlägga kursen, säger Fagerlund.

För några månader sedan utmanade näringsminister Mika Lintilä (C) sin svenska kollega Anders Ygeman att avlägga kursen och inspirera svenskar. Enligt Reaktor har också president Sauli Niinistö inlett grundstudierna i artificiell intelligens och rekommenderar dem varmt.

Den hyllade kursen har fått rikligt med positiv uppmärksamhet och i olika rangordningar har den kilat förbi motsvarande kurser vid toppuniversitet som Stanford, MIT och Harvard.

Universitetslektor Teemu Roos vid Helsingfors universitet leder kursen och säger i ett pressmeddelande att den positiva uppmärksamheten är ett tecken på hur konkurrenskraftiga finländska universitet och teknologiföretag är.

Traditionellt har teknologibranschen varit väldigt mansdominerad och kvinnliga programmerare har stuckit ut ur massan. Elements of AI har dock visat sig vara en väldigt populär kurs också bland kvinnor. Kursarrangörerna uppger att hittills har 40 procent av deltagarna varit kvinnor.

Populariteten har också märkts av i antalet sökanden till datavetenskapliga avdelningen vid Helsingfors universitet. Fakulteten har sett en ökning på 79 procent jämfört med fjolåret.

Den svenskspråkiga kursen har förverkligats i ett samarbete med Svenska kulturfonden, AI Innovation of Sweden och Linköpings universitet.

Kursen är avsedd för alla som är nyfikna på artificiell intelligens och har som målsättning att lära ut grunderna i artificiell intelligens till en procent av hela världens befolkning. Hittills har kursen nått 170 000 användare i mer än 110 länder.

Läs också:

Storsatsning på artificiell intelligens – nätkurs lockar över 20 000 deltagare

Oerhört populär webbkurs om AI lanseras på svenska

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning