SU kördes över – SFP vill inte avkriminalisera cannabis

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, talade för en avkriminalisering av personligt innehav och bruk av cannabis. Bild: Johan Hagström

Frågan om cannabis borde avkriminaliseras väckte livlig debatt på SFP:s partidag. Ungdomsorganisationen SU:s motion fick ändå tummen ner med rösterna 112-60.

SFP:s ungdomsorganisation, SU, föreslog för partidagen att personligt innehav och bruk av cannabis avkriminaliseras i Finland.

SU ville att Finland går in för att hjälpa personer som använder cannabis i stället för att straffa dem. Försäljning, langande, smuggling eller odling av cannabis skulle fortsättningsvis vara olagligt, föreslog SU.

– Vår avsikt är inte att uppröra någon. Vi vill minska droganvändningen och hjälpa människor i stället för att skrämma dem med straff, förklarade SU:s ordförande Frida Sigfrids.

Freja Pontán var en av flera SU-delegater som också tog till orda och backade upp en avkriminalisering.

– Det nuvarande systemet fungerar inte. Ni säger att ni vill diskutera frågan ingående, men det känns som om ni inte vågar ta ett beslut som måste tas och låter fördomar styra beslutsgången och bortser från forskningen, sade Pontán till motståndarna i frågan.

Flera tongivande SFP:are, partifullmäktiges ordförande, riksdagsledamoten Eva Biaudet, vice ordförande Henrik Wickström och partiordförande Anna-Maja Henriksson argumenterade mot ungdomsorganisationens förslag.

– Här finns många frågetecken. Personligen är jag orolig för att statistiken visar att missbruket har ökat under coronan, sade Wickström.

Anna-Maja Henriksson sade att frågan är svår och att hon förstår att den väcker mycket debatt.

– Jag har själv träffat många föräldrar som har det jättejobbigt med ungdomar som har drabbats av missbruk. De här familjerna behöver allt stöd. Men att avkriminalisera användning vore att ge fel signal, sade justitieministern.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning