Styrelseproffset Jacob Wallenberg: Wärtsilä ett exempel på framtidens industri

Jacob Wallenberg pratade på Ekonomiska samfundets, Handelsgillets och Hankens gemensamma seminarium. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Styrelseproffset Jacob Wallenberg uppmanar de nordiska länderna att samarbeta mer – bland annat för att skapa det han tror att hela Europas framtid hänger på.

Jacob Wallenberg, ordförande för investmentbolaget Investor, lyfter fram Wärtsilä som ett exempel på förutsättningen för att skapa välfärd.

– Det är ett forskningsintensivt företag, globalt ledande, med närvaro på 200 platser i 70 länder. Wärtsilä är faktiskt ett av Finlands största tjänsteföretag. Så ser framtidens industri ut, säger Jacob Wallenberg som är en av de inbjudna föreläsarna på Ekonomiska samfundets, Handelsgillets och Hankens gemensamma seminarium.

Investor är den största ägaren i Wärtsilä. Enligt Wallenberg har framgångsrika industrier varit och kommer att förbli förutsättningen för Europas framtid. Men aldrig förr har kraven på att förnyas och utvecklats varit lika stora.

– Det är av största vikt att påskynda övergången till en mer digitaliserad ekonomi inom de traditionella företagen, för att fortsätta vara konkurrenskraftiga.

Konkurrensen har fått nya former.

– I maj meddelade Amazon att de köpte Whole Foods. Den omedelbara börsreaktionen var att andra livsmedelshandlares kurser gick ner när Amazon gick ut och sa att de ska sänka priset på alla varor eftersom de har en starkare distributionskedja. En så kraftig åtgärd slår undan konkurrenter. Google, Apple och Facebook har alla möjligheten att ge sig in i helt andra branscher, det kräver ännu starkare fokus på innovation, forskning och utveckling hos storföretagen.

Wallenberg talar varmt för ett starkare samarbete inom Norden. Samarbete ska enligt honom omfatta allt från utbildning till försvar.

– Vi skulle ha en kraftigare röst om vi alla samverkade. Tillsammans utgör de nordiska länderna en av världens tio största ekonomier.

Han önskar också större engagemang inom Europa.

– EU:s inre marknad är världens största ekonomi. Vi har alla förutsättningar, vi måste vara stolta och tro på oss själva. Titta på vad Emmanuel Macron gör. Han riskerar hela sin framtid för att ta steg han tror är fundamentala för Frankrike. Det är sådant ledarskap vi behöver, säger Wallenberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning