Aktiesparare ifrågasätter styrelsen – skulle inte bevilja ansvarsfrihet

Bild: Mikko Stig

Styrelsen för Nordea, där Björn Wahlroos är ordförande, har inte skött sig, anser Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna. Om bolagsstämman hölls nu skulle det blir aktuellt med att inte bevilja styrelsen ansvarsfrihet, menar han.

Stockholm

Aktiespararna är aktiespararnas intresseorganisation i Sverige. Albin Rännar följer med den presskonferens där Nordea kommenterar uppgifterna om att banken via advokatbyrån Mossack Fonseca ordnat med offshorebolag i skatteparadis samt deltagit i att finansiera ett bygge i Ryssland där ägaren har kopplingar till Kazakstans auktoritäre ledare.

Han säger att det är synd att Nordea redan har hållit sin bolagsstämma för i år. Hade den information som nu är känd funnits redan vid stämman, hade Aktiespararna på den krävt att Nordeas styrelse inte beviljas ansvarsfrihet.

– Styrelsen har suttit väldigt länge. De måste ha vetat om arrangemangen, om inte så är det tjänstefel.

Rännar menar att det verkar som att Nordea reagerar först när prekära uppgifter faktiskt är ute i offentligheten och tror att ytterligare uppgifter ännu kan komma. Han anser att en extern utredning borde tillsättas som granskar bolagets förehavanden – ett sådant krav behöver bara 10 procent av aktieägarna bakom sig. Efter det kan också frågan om att kräva skadestånd från de ansvariga väckas.

– Styrelsens roll är enormt viktig. De är de som sätter tonen och som har det yttersta ansvaret inför aktieägarna. De har ett individuellt solidariskt ansvar för det som sker i bolaget. De måste se till att det finns rutiner, det finns kontroll. De måste försäkra sig om att nu har vi gett internkontrollen tillräckligt mycket resurser, att intern policy är på plats och implementeras, säger han till HBL.

Menar du att styrelsen inte har skött sig?

– Det verkar inte så. Policybeslutet från 2009 har inte efterlevts. De har inte rensat bort det, det har tillkommit nya strukturer. Det finns mycket gråzoner inom det här, javisst, men då borde styrelsen ha förstått att det här är en risk för aktieägarna, det här är en risk för bolaget.

Finansinspektionen i Sverige gav redan i fjol våras Nordea en varning för bristande rutiner i att motverka penningtvätt. Läs mer här.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning