Sturgeon vill ha ny omröstning för Skottland

En ny folkomröstning bör hållas i Skottland inom två år, anser den lokala regeringschefen Nicola Sturgeon. Arkivbild. Bild: TT-AP/Kirsty Wigglesworth

En ny folkomröstning om huruvida Skottland ska bli självständigt eller inte bör hållas inom två år, tycker Skottlands lokala regeringschef Nicola Sturgeon.

I maj 2021 sker parlamentsval i Skottland.

– Valet mellan brexit och en framtid för Skottland som ett självständigt EU-land bör erbjudas under det nuvarande parlamentets livstid, sade Skottlands lokala regeringschef Nicola Sturgeon inför parlamentet på onsdagen.

Skottland har tillhört Storbritannien i mer än 300 år, och har redan ett långtgående självstyre sedan 1999. En första omröstning om självständighet hölls 2014, men slutade i en knapp vinst för dem som vill stanna i union med Storbritannien.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning