Stunden då Giro d'Italia avgörs

Simon Yates tog en knockoutseger på den femtonde Giro d'Italia-etappen med målgång i Sappada.Bild: Luk Benies

Simon Yates har segern i en liten ask.

Det blir en oförglömlig thriller. Wout Poels drar tätklungan i ett fasansfullt tempo uppför ökända Monte Zoncolan – en tidvis uppemot 22 procent brant stigning – för att förbereda stallkamraten Chris Froomes attack. En attack som cykelpubliken väntat på i två veckor.

Till slut trycker Froome iväg med sin kännspaka stil – armbågarna utåt, huvudet snurrar på de smala axlarna, medan de tunna benen spinner som en symaskin. Kinesiotejpet på högra benet vittnar om kraschen före Girostarten i Jerusalem.

Allt är inte som förut. Det är bara inte samma tryck i Froomes ben och han lyckas inte få en avgörande lucka till rivalerna och maglia rosa. Med 3 kilometer kvar av stigningen gör Simon Yates i den rosa ledartröjan sitt drag och inleder jakten. För en stund ser det ut som att han kommer ikapp sin brittiska landsman, men efter till synes en evighet av andlös spänning korsar Froome mållinjen först och vinner den fjortonde etappen i Giro d'Italia.

Froomes vilda jubel inför storpubliken vittnar om vilken betydelsefull seger det var mentalt för den fyrfaldiga Tour de France-segraren – fast han bara knep några sekunder av Yates ledning i sammandraget. Loppet är kanske inte avgjort trots allt – inte med en hyfsat lång tempoetapp och flera tunga bergsetapper kvar. En annan av dagens stora vinnare är fjolårssegraren Tom Dumoulin, som bara tappar en halv minut till Yates i en för honom på förhand sett besvärlig terräng.

Om den fjortonde etappen signalerat en vändning i manuskriptet i Giro d'Italia visar det sig bara vara en nervkittling. Under den femtonde etappen mellan Tolmezzo och Sappada avgörs säsongens första stora etapplopp slutligen.

Froomes grepp lossnar redan före dagens näst sista klättring, Costalissoio, med 17 kilometer kvar till mål. En stund senare attackerar Yates igen och skakar av sig resten av favoriterna.

En halv timme senare defilerar Yates ensam i mål i skidorten Sapadda – hans tredje etappseger i årets Giro d'Italia. Han kunde ha haft fyra, om Yates inte hade skänkt sin stallkamrat Esteban Chaves segern på den sjätte etappen med målgång på Etna. Dumoulin har tappat tid. Thibaut Pinot har tappat tid. Domenico Pozzovivo har tappat tid.

Yates är alldeles suverän i årets Giro d'Italia och inget står mellan honom och segern i Rom om en vecka. Han kommer säkert att tappa minst en minut i morgondagens individuella tempo, som är Tom Dumoulins och Chris Froomes starka disciplin. Ingenting är förstås någonsin säkert i ett stort etapplopp, men så länge han inte kraschar eller blir sjuk är hans ledning ändå trygg.

Vad har hänt med Froome? Det var trots allt en hård smäll han drog på sig då han kraschade då han rekognoscerade temporutten i Jerusalem. Tvivlar inte en sekund på att han kommer igen och tar hem Tour de France en femte gång i sommar.

Så vem är Simon Yates? En stortalang, vars genombrott varit väntat redan länge. Förra året var han sjua i Tour de France och vann ungdomstävlingen. Tidigare i vår var Yates, 25, tvåa i etapploppet Paris-Nice. Hans tvillingbror Adam Yates var fyra i Tour de France 2016 och vann förstås ungdomstävlingen då.

Det finns också en gnutta kontrovers kring Yates. År 2016 blev han avstängd i fyra månader för att ha testat positivt för terbutalin, ett astmaläkemedel. Terbutalin är tilåtet endast med dispens, men lagläkaren tog på sig ansvaret för att ha glömt att ansöka om lov.

För cykelsportens och Giro d'Italias image är det kanske ändå att föredra att Yates tar hem maglia rosa, än att Froome vinner och blir fråntagen segern några månader senare. Som ni kanske kommer ihåg åkte Froome fast för en för hög nivå av astmamedicinen salbutamol i höstas och inväntar ett beslut i fallet. I normalt bruk är astmamedicin bara läkemedel som fyller ett behov, men för den stora publiken är det svårt att se skillnad mellan dopning och medicinering utan alla nödvändiga dokument.

Giro d'Italia

15:e etappen, Tolmezzo–Sappada (176 km)

1) Simon Yates, Storbritannien, Scott, 4.37.56, 2) Miguel Lopez, Colombia, Astana, +0.41, 3) Tom Dumoulin, Nederländerna, Sunweb, s.t., 4) Domenico Pozzovivo, Italien, Merida, s.t., 5) Richard Carapaz, Ecuador, Movistar, s.t.

Sammanlagt

1) Yates 65.57.37, 2) Dumoulin +2.11, 3) Pozzovivo +2.28, 4) Thibaut Pinot, Frankrike, FDJ, +2.37, 5) Lopez + 4.27.

Marcus Lindqvist Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00