Stulna van Gogh-tavlor ställs ut

Chefen för Van Gogh-museet i Amsterdam, Axel Rueger, poserade med de återfunna tavlorna vid Capodimonte-museet i Neapel på måndagen. Bild: EPA/CESARE ABBATE

Två tavlor av Vincent van Gogh, som stals i Amsterdam 2002 och återfanns förra året, ställs ut i Neapel under tre veckors tid till och med den 26 februari. Utställningen hålls som ett tack till stadens polisstyrka som hittade tavlorna.

Tavlorna var spårlöst försvunna i 14 år, tills de hittades hemma hos en maffialedare i december förra året i samband med en polisräd. Hur tavlorna hamnade i Italien är fortfarande oklart.

Tavlorna som nu ställs ut är Havsutsikt i Scheveningen från 1882 och Församlingen lämnar Reformerta kyrkan i Nuenen från 1884. Verken hör till van Goghs första oljemålningar och är av stort intresse för konsthistoriker.

– Vi ser nu mer än någonsin att konstverk används av kriminella, antingen som en säker investering eller som ett sätt att göra avbetalningar eller för att säkerställa en överenskommelse mellan kriminella grupper, sade Giorgio Toshi, vid italienska ekobrottsroteln i samband med att tavlorna avtäcktes.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46