Studie: Personligheten avgör vilken sektor du jobbar i

Utåtriktade personer jobbar oftare i offentliga sektorn, visar en ny studie från Etla. Bild: Luca Bruno/TT-AP

Sociala och utåtriktade personer jobbar oftare inom offentliga sektorn, enligt en ny studie från Näringslivets forskningsinstitut Etla.

"Vår studie visar att personlighetsdrag inte endast styr yrkesval eller om man blir företagare, utan även om man jobbar i den offentliga eller privata sektorn", säger Etlas forskningschef Terhi Maczulskij i ett pressmeddelande.

Tidigare forskning har visat att vår personlighet ofta ger en fingervisning om hur mycket vi tjänar och huruvida vi blir arbetslösa eller inte – eller omvänt, vilka personlighetsdrag som belönas på vår arbetsmarknad.

När Etla nu gått till botten med finländares yrke och vilken sektor de jobbat i mellan 1990 och 2009, framgår det att sociala och utåtriktade personer oftare placerar sig i den offentliga sektorn.

"Hur social man är också kopplat till hur man klarar sig i jobbet och hur länge man stannar i den offentliga sektorn", skriver Etla i pressmeddelandet.

Samtidigt visar studien att de som jobbar i privata företag är mer systematiska och uppvisar större vilja att lära sig nytt än de som jobbar i offentliga sektorn.

Social kompetens kan ge högre lön

Etla upptäckte även skillnader mellan könen.

"Män som utmärker sig som systematiska jobbar mindre sannolikt i den offentliga sektorn än kvinnor med samma personlighetsdrag. På liknande sätt placerar sig extroverta män oftare i den offentliga sektorn än extroverta kvinnor."

Studien stärker även den tidigare uppfattningen att vissa personlighetsdrag gynnas mer än andra, till exempel genom högre lön.

"Social kompetens verkar ha ett positivt samband med löner, särskilt i den offentliga sektorn", säger Maczulskij.

Forskarna tillägger ändå att vissa aspekter inte togs i beaktande. Det är exempelvis ännu oklart i hur hög grad sektorn påverkar vår personlighet efter att vi valt yrke.

Etlas forskningschef Terhi Maczulskij. Bild: Pressbild/Etla

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning