Studie: Odlad fisklever är god och borde ätas i stället för att bli slaktavfall

Fiskodling utanför den norska kusten. Bild: Mostphotos

Odlad fisklever från regnbåge och sik borde ätas och inte bli biodiesel. Det kommer man fram till i en undersökning vid Jyväskylä universitet.

Jyväskylä universitet publicerade under måndagen en studie om lever från odlad fisk. Av studien framgår att levern inte utnyttjas som den borde.

Enligt forskarna innehåller den odlade fisklevern inte farligt höga föroreningshalter, och därmed duger den som livsmedel. Dessutom skriver forskarna att levern är mycket proteinrik och innehåller rikligt av fleromättad omega-3.

I studien refererar man till uttalanden från köksmästare, som hävdar att den odlade fisklevern dessutom är god. Köksmästaren Mari Moilanen menar att odlad fisklever i många fall kan jämföras med fågellever.

I dag blir största delen av levern slaktavfall, och används i produktionen av biodiesel och som foder i pälsfarmarna. Tuula Väänänen som är forskare och har arbetat med rapporten säger att det skulle vara miljövänligare att äta levern.

– Fiskodling är det effektivaste sättet att producera animaliskt protein med hänseende till fodereffektivitet. Genom att använda så mycket av fisken som möjligt minskar också miljöeffekterna och kolavtrycket från fiskodlingen, säger hon.

Studien är finansierad av Europeiska havs- och fiskerifonden.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning