Studie: Möten utan video kan vara att föredra

Problemlösning kan gynnas av att man stänger av kameran under distansmöten. Det visar en studie. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Många fysiska möten har under pandemin ersatts av digitala varianter och videomöten har blivit en naturlig del i mångas vardag.

Men enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Plos One kan mötena bli bättre om man stänger av kamerafunktionen och nöjer sig med att höras.

En forskargrupp har undersökt hur den kollektiva intelligensen påverkas av distanskommunikation. Tidigare forskning har visat att den kollektiva intelligensen, det vill säga en grupps förmåga att lösa problem, vässas av de icke-verbala signaler som förekommer vid möten.

Men enligt studien finns det klara fördelar att skippa videofunktionen när mötena flyttar till en digital miljö. Dels verkar det som att det visuella inte ger någon fördel i själva problemlösningen. Dessutom sköttes uppdelningen mellan deltagarnas medverkan bättre i de möten som genomfördes utan bild och på så sätt höjdes den kollektiva intelligensen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning