Studie: Fetma hos unga kvinnor stor hjärtrisk

En ny studie visar ett tydligt samband mellan fetma hos unga kvinnor och hjärtsvikt senare i livet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Svår fetma hos unga kvinnor kan innebära fyra gånger så hög risk för hjärtsvikt senare i livet, enligt en ny studie. Studien bygger på data från över 1,3 miljoner svenska kvinnor i åldrarna 18–45 år.

"Det här är första gången som fetma så tydligt har kunnat kopplas till hjärtsvikt hos unga kvinnor", säger Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, i ett pressmeddelande.

"Eftersom övervikt fortsätter att öka bland unga människor så är det en potentiellt tickande bomb om dessa grupper tar med sig sin övervikt in i äldre år, då hjärtsvikt är vanligt förekommande".

Vid ett BMI (kroppsmasseindex) på 21 är risken för hjärtsvikt som lägst (cirka 1 av 700 drabbas). Men redan vid ett BMI på 25 är risken 50 procent högre och vid svår fetma (BMI över 35) är risken för hjärtsvikt fyrfaldigad jämfört med normalviktiga.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning