Studerandenas idrottsförbund: Idrottare utsattes för trakasserier och våldtäktsförsök

Arkivbild. Bild: AP Photo/Ivan Sekretarev

Finska idrottare utsattes för sexuella trakasserier under tävlingar i Portugal, säger Studerandenas idrottsförbund OLL.

Föreningen för europeisk universitetssport EUSA:s största studentidrottstävling pågår för tillfället i Coimbra i Portugal och nu kommer OLL med oroväckande uppgifter.

Enligt OLL har arrangörerna negligerat och förbisett sexuella trakasserier och våldtäktsförsök under tävlingarna i Portugal

– Under EUSA Games-tävlingarna har det skett allvarliga sexuella trakasserier och ett våldtäktsförsök. Förövarna har varit herridrottare från ett land och de huvudsakliga offren finländska damidrottare. Även landets äldre herrtränare var delaktig i de sexuella trakasserierna, skriver OLL i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Händelserna eskalerade till slut till ett våldtäktsförsök mot en finländsk damidrottare. Lag från flera olika länder har vittnat händelserna och en del av dessa lag har också utsatts för trakasserier.

Inga straff

Enligt OLL har EUSA inte lyckats skydda och försvara de finländska idrottarna. Dessutom upplever OLL att EUSA försökt sopa händelserna under mattan. I pressmeddelandet skriver OLL att man varit tvungna att flytta de finländska idrottarna från sitt ursprungliga boende till ett annat eftersom EUSA:s personal och väktare på det ursprungliga hotellet inte reagerat på de sexuella trakasserierna.

– Enligt tävlingarnas och EUSA:s ledning handlar det om ord mot ord och därför har inte förövarna bestraffats eller stängts av. Utöver detta har inte utlåtanden från ögonvittnen eller idrottare som stoppade våldtäktsförsöket utgjort tillräckliga bevis. Arrangörerna har krävt fysiska bevis såsom blåmärken eller dna-bevis.

– Dessutom har de starkt anklagat offren för alkoholdrickande och olämpligt beteende. OLL har försökt besvara anklagelserna och poängtera särdragen för våldet som riktats mot kvinnorna, utan att nå gehör.

Ärendet behandlades av en kommitté i söndags, som beslutade att sanktionera förövarna efter tävlingarna. Både OLL och damidrottarna är väldigt upprörda över att inga åtgärder vidtogs och att förövarna fått fortsätta tävla.

– EUSA:s ordförande Adam Roczek till och med sade att de inte kan börja tro på vilka berättelser som helst. Ett utlåtande som detta låter i dagens läge otroligt, framför allt då händelserna haft flera vittnen. Kravet på fysiska bevis är i denna kontext fullständigt löjlig och förlegad. EUSA:s ledning bör nu granska sina egna uppfattningar om att skuldbelägga offret, säger OLL:s generalsekreterare Elina Havu.

Enligt Yle och STT har EUSA vägrat kommentera situationen för tillfället och sagt att man jobbar med ett utlåtande. Helsingin Sanomat berättar i sin tur att Havu sagt att OLL har som avsikt, tillsammans med offret för våldtäktsförsöket, att brottsanmäla händelsen.

EUSA är en centralorganisation under vilken OLL är befattad. OLL kräver i sitt pressmeddelande att EUSA behandlar ärendet seriöst och förbättrar sin praxis vad beträffar behandling av fall av sexuella trakasserier.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning