Studerandeförbund kräver satsningar på ungas psykiska hälsa

Distansundervisningen och coronarestriktionerna riskerar att försämra de ungas psykiska hälsa. Bild: Jeanette Östman/SPT

Fyra studerandeförbund anser att de rådande coronarestriktionerna riskerar att försämra de ungas psykiska hälsa, vilket kan leda till problem senare.

Fyra studerandeförbund kräver ökade satsningar på ungas psykiska hälsa med anledning av coronaviruspandemin. Förbundet Finlands svenska skolungdomsförbund, Yrkesstuderandes förbund i Finland, Finlands gymnasistförbund och Nationella studentkåren i Finland är oroliga över uppgifterna om att de unga mår allt sämre på grund av coronarestriktionerna.

"Ungdomsarbetare är oroade över ungdomar som inte har nåtts efter våren och föräldrar berättar om unga som passivt lyssnar på distanslektioner i mörka rum", skriver förbunden i ett gemensamt pressmeddelande.

"Unga som blir utslagna ur samhället, och som inte längre går att nå, riskerar att bli marginaliserade på lång sikt. En marginaliserad ung person kostar enligt uppskattningar samhället upp till en miljon euro, för att inte tala om den mänskliga och psykiska prislappen som betalas."

Förbunden uppger att den rådande situationen passiverar de unga och leder till ökade psykiska problem. Enligt förbunden finns det risk för att de unga blir bittra och förlorar tron på samhället i åratal framåt.

Enligt förbunden borde psykiskt välbefinnande beaktas i lika stor grad som fysisk hälsa då man utfärdar coronarestriktioner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning