Studerande sporrades att tänka i nya banor

Tio dagar, hundra utmaningar. Skulle du klara av att skapa prototyper av appar och webbsidor för att lösa företagens utvecklingsområden?

Det två veckor långa programmet 10 Days 100 Challenges avslutas på Aalto-universitet med ett evenemang där grupperna som deltagit i programmet ska försöka sälja sina innovationer. Projektledarna vill skapa något nytt och ge deltagarna en möjlighet till nytänkande.

– Tänk om du skulle äga en bit finsk skog, säger Sami Salomäki, 24, som står uppe på scen och säljer idén om en takterrass fylld av träd.

– Vi fick utmaningen att försöka få den urbana människan att hitta tillbaka till naturen. Vår grundidé är att få människan att åter förälska sig i det vilda, samtidigt som vi också vill ge Helsingfors en ny turistattraktion, säger Salomäki.

– En takterrass fylld med träd där man kan sitta och dricka kaffe, härligt! kommenterar en medstuderande i publiken.

Sami Salomäkivar väldigt nöjd med konceptet och skulle delta i projektet på nytt. Bild: Charlotte Lindberg

10 Days 100 Challenges är ett pilotprojekt som testkörs för första gången. Konceptet har utvecklats under ett par år och är ett gemensamt projekt mellan Aalto-universitet samt yrkeshögskolorna Laurea, Metropolia och Haaga-Helia. Studerande och experter inom olika branscher väljer ett intresseområde och bildar grupper varefter de tillsammans jobbar för att lösa olika problem inom businessvärlden. Företag som Nokia, Telia och Metsä Group har bidragit till projektet.

– Det har verkligen varit en ögonöppnande erfarenhet. Vi behöver mer satsning av personer som kan tänka utanför lådan och som inte sitter fast i samma tankebanor som de som jobbat i samma företag i tiotals år, säger Reetta Repo från Fortum.

Jaana Pylvänen beundrar engagemanget hos både studerande och experter. Bild: Charlotte Lindberg

Jaana Pylvänen, projektledare för 10 Days 100 Challenges, säger att slutresultatet varit bättre än arrangörerna förväntat sig.

– Jag är imponerad över vad som åstadkommits under de här dagarna.

Enligt Pylvänen finns det ett behov bland studerande att få arbetserfarenhet och möjlighet att knyta kontakter med både företag och enskilda personer.

Priyanka Banerjee har knutit nya kontakter och ser fram emot att i framtiden jobba med liknande projekt. Bild: Charlotte Lindberg

– Det har varit krävande men även väldigt givande att få jobba tillsammans med personer med olika bakgrund och nationalitet, säger Priyanka Banerjee, 26, som deltagit i programmet och jobbat med projekt för både Nokia och Metsä Group.

– Jag rekommenderar deltagande i det här programmet till alla som är ens en gnutta intresserade av att påverka vår allt mer teknikfyllda värld och komma med nya personliga idéer.

Jaana Pylvänen har ambitiösa planer inför framtiden.

– Vi vill tiodubbla programmet inför nästa år. Vi strävar efter att förlänga tiden till hundra dagar med minst femhundra deltagare.

I år deltog sextio personer i programmet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03