Studentkår: Häng halaren synligt i fönstret eller på balkongen

Så här såg det ut på vappen 2013. Bild: Niklas Tallqvist

Valborg är först och främst studenternas högtid, det är då studieperioden tar slut och de studerande siktar in sig på sommarjobb, praktik eller kanske fortsatta studier med en examensuppsats att skriva. Men i år kommer vi inte att få se glada studenter tumla runt på gator och i parker, klädda i sina färgglada studenthalare, på grund av rådande restriktioner.

Nu uppmanar Åbo Akademis Studentkår studerande och alumner att fira vappveckan synligt i fönster och sociala medier. Studentkåren har startat kampanjen #Hissahalaren2020 och den går ut på att hänga sin studenthalare på ett synligt ställe, i fönstret eller på balkongen för att sprida ens lite valborgsstämning på stan. Handlingen har också ett seriöst budskap: fira första maj hemma i år.

– Målet är att det ska vara svårt att gå i Åbo eller Vasa utan att se en halare i fönstret den här veckan, säger studentkårens styrelseordförande Matias Martelin.

Man kan också delta i kampanjen genom att ladda upp en bild på halaren på sociala medier med hashtaggen #Hissahalaren2020 eller #Hoisttheoverall2020.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning