Studenter vill bo ensamma och ha måttligt med teknik i sina hem

Våra hem fylls av smarta prylar men unga vill inte nödvändigtvis ha ett överflöde av teknik i sina hem.

Sedan 1990 har antalet hushåll med endast en person fördubblats bland personer under 30 år. Det märks framför allt då studenter söker boende och exempelvis i fjolårets augusti utgjorde ansökningarna till enrumsbostäder 70 procent av alla ansökningar hos Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas.

Det har lett till ett överflöde av studentrum, ett problem som Hoas försöker lösa exempelvis med hjälp av tjänsten Hoas Match, en blandning av Tinder och ett kandidattest där studenter kan söka och bekanta sig med potentiella rumskamrater.

– Just nu är en utmärkt tidpunkt att söka boende, vi har 250 lediga studentrum, säger vd Matti Tarhio.

Forskaren Jukka Puhto vid Tammerfors tekniska universitet bekräftar att digitaliseringen av hemmen ökar och röststyrning är kanske den främsta trenden just nu. Markus Keränen, grundaren av forskningsbolaget 15/30, håller med.

– Ingen vill ha dåliga skärmar eller krångliga gränssnitt, däremot upplevs röststyrning som enkelt och praktiskt, säger Keränen, som forskat ungdomar och unga vuxna.

I år kommer antalet föremål uppkopplade till sakernas internet att stiga till 11,2 miljarder. Samtidigt som konsumenter har ett stort intresse för digitaliseringen av hemmet saknar de flesta byggföretagen expertis inom området.

– Med ny teknologi följer också nya problem, exempelvis hackade smarta högtalare som används till att avlyssning, säger Puhto.

Även om ungdomar och unga vuxna ofta är de första som tar till sig de senaste trenderna ser Keränen tecken på att unga vuxna inte alls vill fylla sina hem med en massa smarta prylar och ny teknik.

– För dem är tekniken en så naturlig del av tillvaron att de inte nödvändigtvis vill ha en massa synlig teknologi i hemmet. Dessutom kan unga ha mer konservativa värderingar än vi kanske tror.

En annan klar trend är minimalismen och mindre materiellt överflöde.

– I stället för att samla på konkreta föremål samlar man upplevelser och man äger saker gemensamt i stället för att köpa eget. På så sätt märks också den ökade sociala gemenskapen, säger Keränen.

Medan Hoas knappast utrustar sina bostäder med smart hemelektronik inom de närmaste åren ökar stiftelsen urvalet av digitala tjänster. Redan nu använder sig kundtjänsten av automation i sina arbetsprocesser och inom kort lanserar Hoas en chatbot som betjänar kunderna dygnet runt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00