Studenter med toppresultat får nytt pris

Pristagare. Fr.v. Sean Rehn, Joakim Kattelus Johannes Nummikoski och Oskar Kallio står här tillsammans med sällskapets ordförande Fred Karlsson (i mitten). Bild: SLS

Svenska litteratursällskapet delade i fredags ut ett nytt pris till de studenter som fått bäst resultat i studentexamensproven i modersmål, historia och samhällslära.

Joakim Kattelus som tagit studenten vid Gymnasiet Lärkan får pris för bästa resultat i modersmål. Han var den enda svenskspråkiga studenten som fick fulla poäng i årets prov. Johannes Nummikoski som tagit studenten vid Gymnasiet Grankulla samskola får pris för bästa resultat i samhällslära i Svenskfinland och Sean Rehn från Katedralskolan i Åbo samt Oskar Kallio från Ekenäs gymnasium båda pris för bästa resultat i historia.

Läsning och god tur

Joakim Kattelus har alltid tyckt om att läsa och förberedde sig inför provet i modersmål genom att läsa svenskspråkig litteratur. Allra helst läser han fantasyböcker. Han blev överraskad över sitt goda resultat, trots att han visste att provet gått bra. Han medger att goda förutsättningar i modersmålsprovet också i många fall kan handla om god tur, då rubrikerna i essäprovet är olika varje år.

Han har alltid trivts bra i skolan och tror att det kan vara en av orsakerna till hans framgång i skolan. Gymnasiet beskriver han som sitt favoritstadium under skoltiden.

– Trots att det låter som en kliché måste jag säga att man i Lärkan verkligen kunde vara sig själv, säger Kattelus.

Efter militärtjänstgöringen i Dragsvik väntar studier i kemiteknik vid Aalto-universitetet för Kattelus, som genom framgång i MAOL:s kemitävling blivit antagen till universitetet.

Läs tidningar!

Johannes Nummikoski, som blev belönad i samhällslära, hade egentligen inte samhällslära som favoritämne i skolan, utan historia. Han säger ändå att samhällslära och historia går hand i hand och ger en god grund för att förstå samhället.

Till hösten hoppas Nummikoski kunna inleda studier i juridik, eftersom han skulle vilja studera ett ämne där reflektioner och kritiskt tänkande behövs snarare än matematiska färdigheter. Han säger att vårens prov i samhällslära var tacksamt att skriva då det kändes aktuellt och allmänbildande, snarare än ett prov som bara mäter "utantillkunskap".

I provet är det viktigt att kunna stora helheter snarare än detaljer, enligt honom. Han vill dela med sig av ett tips till dem som skriver samhällslära i studenten:

– Läs tidningen! uppmanar Nummikoski.

Joakim Kattelus uppmuntrar också till att läsa dagstidningar som en metod för att förbereda sig inför studentproven.

Oskar Kallio som gick Ekenäs gymnasium och som hade det bästa resultatet i historia delar också gärna med sig av goda råd till framtida studenter.

– Mitt bästa råd är att börja läsa i tid och att inte stressa. Kom ihåg att ta pauser och tänka på annat.

Själv började han läsa till provet cirka en månad innan, men höll ledigt veckoslutet innan, och han säger sig haft stor nytta av de anteckningar han fört under gymnasietiden. Han vill samtidigt passa på att tacka sin historielärare Sture Lindholm.

Kallio säger också att han hade en fördel i provet av att ha åkt på de kursresor som ordnades av skolan till Kina och Auschwitz. Det mest krävande med provet tyckte han att var tidsanvändningen och han visste inte om tiden skulle räcka till att svara på alla frågor. Nu hoppas Oskar Kallio på en studieplats i energi- och miljöteknik vid Aalto-universitetet.

Sean Rehn från Katedralskolan i Åbo som också var bäst i Svenskfinland på historia hoppas på en framtida studieplats på Copenhagen Business School i Köpenhamn med sitt toppbetyg.

– Studielivet i Åbo är bra. Men vi är finlandssvenskar och hela Norden ligger framför oss med alla möjligheter! Stockholm och Uppsala är inte heller så långt borta, säger Sean Rehn till Åbo Underrättelser.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03