Studenter lämnar lektionerna i protest i USA

Studenter över hela USA lämnar klassrummen i 17 minuter i protest mot skolskjutningar. Bild: TT/AP/Mark Lennihan

Studenter över hela USA går gemensamt ut ur klassrummen under 17 minuter på onsdagen för att protestera mot skolskjutningar och kräva strängare vapenlagar. Manifestationen görs för att hedra de 17 personer som sköts till döds på en gymnasieskola i Florida förra månaden.

Hundratals studenter från Washington har samlats utanför Vita huset för att skandera "Aldrig mer" och "Nu får det vara nog" och på skyltar har de skrivit "Skydda människor inte vapen".

Protesten är del i en växande gräsrotsrörelse som har vuxit fram efter attacken i Florida. Överlevande studenter har krävt strängare lagar för vapenägare, bland annat i möte med president Donald Trump. Ansträngningarna var del i den skärpning av vapenlagarna som gjordes i Florida förra veckan där åldersgränsen för att köpa vapen höjdes från 18 år till 21 år.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning