Studentbladet säger adjö till papperstidningen

Studentbladets nya chefredaktör, Erik Sandström, och blivande community manager, Sandra Suominen. Bild: Studentbladet

I dag utkommer den anrika studenttidningen Studentbladet för sista gången i tryckt form. Nu flyttar tidningen till webben och satsar hårt på att nå ut i sociala medier.

– Vi hoppar in i djupa ändan utan simring – i stället för att digitalisera stegvis går vi till hundra procent in för digitalt format, säger nya chefredaktören Erik Sandström som tar över rodret vid årsskiftet.

Tillsammans med Sandra Suominen som anställs för den nyinrättade tjänsten som community manager ska duon lotsa Studentbladet in i en ny era. Suominens roll ersätter den tidigare redaktionssekreteraren.

– Vi arbetar redan med att utveckla den nya sajten, men innan den blir klar publicerar vi på den existerande webbsidan stbl.fi, säger Sandström i ett pressmeddelande.

Tidningens som är den enda riksomfattande studenttidningen har som uppgift att bevaka svenska studenters intressen och fungera som ett gemensamt forum.

Beslutet att övergå till en helt digital produkt fattades på styrelsens vårmöte. Under de senaste åren har Studentbladet, som är nordens äldsta studenttidning, stött på motgångar. 2013 beslöt en av tidningens största medlemskorporationer, Åbo Akademis Studentkår (ÅAS), att gå ur Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) som ger ut Studentbladet. Två år senare var det Svenska Handelshögskolan som valde att lämna Studentbladet.

Tidningens avgående chefredaktör, Fanny Malmberg, säger att en av utmaningarna varit att skapa ett innehåll som intresserar över studie- och stadsgränserna.

– Det är ett ständigt problem hur man ska lyckas möta olika viljor. Studentbladet går ut till en otroligt bred målgrupp, yrkeshögskolor och universitet i olika städer och landskap. Jag tror att det handlar om att formatet inte längre intresserar.

Potential pappret saknar

SSI och den nya redaktionen hoppas på att bättre nå ut till studenterna genom att satsa digitalt. Studentbladet är en medlemsförmån för dem som hör till studentkårerna vid Arcada och Novia, vilket hittills betytt att allt material inte kunnat vara öppet tillgängligt för alla på sajten. Det ska nu förändras.

– Nu ska sajten vara öppen för alla – det handlar om att skapa en community som tillgodoser ett bredare intressefält. Jag tror att det finns potential att utveckla sajten till att tilltala alla, säger Malmberg.

Under det gångna året har Fanny Malmberg och avgående redaktionssekreterare Emma Nippala och grafikern Johanna Bruun satsat på djuplodande artiklar och magasinkänsla.

– Vi på redaktionen har haft en stark tro på papperstidningen hela tiden. Vi ville göra den lite mer till ett magasin, därför valde vi att systematiskt göra långa reportage och välja tidskriftsformat. Men tanken har nu mognat för det nya formatet – jag hoppas att man satsar på innehåll som görs med eftertanke och inte bara på löpande band.

Malmberg upplever att Studentbladet har en möjlighet att lyfta upp och förena kring ämnen som språkfrågor och studieverklighet.

Hur stor roll har Studentbladet som skapare av en gemensam identitet?

– Jag tror att den nya sajten talar mycket om att skapa gemenskap, att bättre se att man hör till ett sammanhang av studerande, att känna att det är många andra som är i samma livssituation och har likadana intressen fast de bor på andra orter – att stärka en känsla av att man hör ihop, säger Malmberg.

Studentbladet som publicerades för första gången 1911 utkommer för sista gången på papper fredagen den 16 december. Den nya webbsidan för den nylanserade produkten öppnas i februari. I nuläget har SSI nio medlemskorporationer, bland dem Vasa Nation och studentkårerna vid Arcada (Ask) och Helsingfors universitet (Hus).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning