Studentbladet hotat igen – också Novium lämnar SSI

Sedan början av 2017 utkommer Studentbladet som en webbpublikation. Bild: HBL Arkiv

Yrkeshögskolan Novias studerandekår Novium lämnar Svenska studerandes intresseförening (SSI) som utger Studentbladet.

Noviums beslut att lämna SSI kan ha svåra konsekvenser för Studentbladet som redan kämpar med sin ekonomi, anser Studentbladets chefredaktör Erik Sandström. För honom kom Noviums beslut att lämna SSI som en total överraskning.

– Det var en lika stor överraskning för mig som jag tror det var för alla som har med SSI att göra. Beslutet kom utan några som helst diskussioner, säger han.

Vilka de konkreta konsekvenserna av utträdet kommer att vara för Studentbladet kan Sandström ännu inte säga. Men han är framför allt orolig över hur Studentbladet ska kunna fortsätta vara en gemensam tidning för alla finlandssvenska studenter.

– Nu kommer SSI:s medlemskårer att uteslutande vara från huvudstadsregionen. Vi hoppas kunna vara ett medium för alla finlandssvenska studerande men det här kommer att innebära problem för samarbetet. SSI är det enda samarbetsorgan för alla svenskspråkiga studenter i Finland och endast genom att samarbeta har vi en chans att erbjuda någonting som motsvarar de finska studenttidningarna.

Noviums ordförande Jenny Melin säger till Studentbladet att den främsta orsaken till beslutet är medlemsavgifterna. Novium betalar cirka 14 000 euro per år. I ett meddelande på Facebook skriver Noviums fullmäktige att de inte anser att Studentbladet i sin nuvarande digitaliserade form motsvarar medlemsavgiften som Novium betalar.

Tidigare har Åbo Akademis studentkår lämnat SSI år 2013 och Hankens studentkår gick ur år 2015. Sedan början av 2017 utkommer Studentbladet som en webbpublikation.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning