Student- och ungdomsförbunden kräver att andra stadiets utbildning blir gratis

Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Nu gaddar ungdomsförbunden ihop sig och understöder medborgarinitiativet för avgiftsfri utbildning på andra stadiet.

Medborgarinitiativet kräver att riksdagen ska göra så att avgifterna för yrkes- och gymnasieutbildningen avskaffas. I dagsläget är undervisningen i sig gratis på både yrkesskolor och gymnasier, men det finns andra, oundvikliga kostnader för de studerande som har blivit för höga. Det här skriver ungdomsförbunden i ett pressmeddelande.

– Till exempel blir den totala kostnaden för att genomföra gymnasiestudier upp till 2 600 euro, och för vissa yrkesutbildningar kan kostnaderna beroende på branschen och skolan nå upp till flera tusen euro. Var fjärde som hoppar av skolan gör det på grund av på ekonomiska orsaker, säger Iiris Suomela och Sameli Sivonen, De gröna unga.

Utbildning efter grundskolan är enligt ungdomsförbunden inte jämlik, och inte heller tillgänglig för alla ungdomar trots att Finlands lagstiftning kräver det.

– Det är av yttersta vikt att alla unga som går ut grundskolan har möjlighet att få en utbildning även på andra stadiet. En ungdom som enbart har en grundskoleutbildning är redan nu i en svag position på arbetsmarknaden, och utan en vidare utbildning på andra stadiet utesluts också möjligheten till en högskoleutbildning, säger Auli Piiparinen, Centerstuderandenas ordförande och Suvi Mäkeläinen, Centerungas ordförande

En avgiftsfri utbildning skulle medföra att alla unga har en möjlighet att förverkliga sina drömmar oavsett hur deras ekonomi ser ut.

– De unga som enbart har en grundskoleutbildning i bagaget kommer troligen få ett lägre arvode eller en lägre lön i arbetslivet än de unga som avklarat även andra stadiets utbildning. En höjning av utbildningsnivån i hela landet skulle därför också medföra ökade skatteintäkter, säger Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo.

Det är Centerns, SDP:s, Vänsterförbundets studentförbund och Centerns, SDP:s, Vänsterförbundets ungdomsförbund, Svensk Ungdom, KD-unga och De gröna som står bakom pressmeddelandet. Medborgarinitiativet för ett avgiftsfritt andra stadium kan undertecknas fram till 18 mars.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning