Stubb vill bli stor på sin mammas gata

Bild: Lehtikuva/AFP/Frederick Florin

Alexander Stubb siktar högre än någon finländare tidigare nått på den internationella arenan. Som ordförande för EU-kommissionen skulle han säkert känna sig bekvämare än som statsminister.

EU-kommissionär har redan länge varit ett drömjobb för Alexander Stubb (Saml), just nu vice vd för Europeiska investeringsbanken. Jyrki Katainen (Saml) snuvade honom på den första möjligheten för drygt fyra år sedan. Nu kommer följande chans. En dubbelchans eftersom han i första hand siktar på att leda hela kommissionen, i andra hand kanske bli Finlands följande kommissionär.

Stubb inledde racet på tisdagen genom att meddela att han ställer upp i kampen om att bli Europeiska folkpartiet EPP:s spetskandidat med sikte på ordförandeskapet i kommissionen. Det förutsätter sannolikt att EPP bibehåller positionen som största grupp i EU-parlamentet.

Stubb signalerar beredskap att aktivt kämpa för EU:s grundvärden – tolerans, jämställdhet, mänskliga rättigheter och rättstatsprincipen. Han är redo att bekämpa nationalister men också lyssna på varför människor stöder populister och extremrörelser som ifrågasätter och undergräver dessa värden. Alexander Stubb vill som ordförande för EU-kommissionen leda kampen för fortsatt liberal demokrati och placera Europa i förarsätet för den demokratiska världen.

Det känns kanske otroligt att det här är huvudfrågor i en kampanj för EU:s kommissionsordförande, men det är en bild av läget i dagens Europa och därför i högsta grad en angelägen agenda.

Ingen kan beskylla Stubb för att inte vara engagerad i EU och kunnig i europeiska frågor. Han brinner för dem, så pass mycket att han aldrig hittade samma glöd för finländsk inrikespolitik under sin politikerperiod på hemmaplan. I EU är han på sin mammas gata.

Han är också en skicklig och modern kommunikatör som EU säkert kunde dra nytta av, inte minst i ett läge då unionen ifrågasätts och utmanas från alla håll, både utifrån och inifrån. Ja, utmaningar finns rentav inom Stubbs egen partigrupp EPP, där den ungerska premiärministern Viktor Orbáns Fidesz av någon ofattbar anledning inte visats på porten.

Just nu finns en motkandidat till Stubb, den tyska EU-parlamentarikern Manfred Weber. Han saknar den breda politiska erfarenhetsbakgrund som Stubb har. En hel del talar för Alexander Stubb, men det räcker nödvändigtvis inte då motståndaren är EPP:s gruppledare i EU-parlamentet och själv är medlem EPP:s största delegation, de tyska kristdemokraterna. Weber kommer dessutom från EU:s största land Tyskland och backas upp av förbundskansler Angela Merkel. Stubb får finna sig i utmanarens roll.

Den allra första ordföranden för EU-kommissikonen var tysk, men det är över 50 år sedan han satt på posten. Det talar för att Tyskland kan tyckas vara på tur. Men om man resonerar så gäller det att komma ihåg att kommissionen aldrig har letts av en person från något nordiskt land, men att det skulle väga tungt i EPP är tvivelaktigt.

Om en dryg månad håller EPP partikongress i Helsingfors för att välja spetskandidat. Hemmaplansfavören för Stubb kommer knappast att fälla avgörandet.

Om Stubb inte blir EPP:s spetskandidat finns det en chans till för honom att få plats i kommissionen. Han kan få en vanlig kommissionärspost. Det kräver enligt den praxis som uppstått i Finland att hans parti, Samlingspartiet, blir största parti i riksdagsvalet i april och att Stubb inte i partiets interna kommissionärskamp petas av någon. Det finns nog ingen samlingspartist som har mer kompetens för jobbet, men bland hans partikamrater och bland många andra finns säkert de som anser att det kunde vara dags för den första kvinnliga kommissionären från Finland.

Traditionen att det är riksdagens största parti som mer eller mindre enväldigt kan utse Finlands kommissionär borde för övrigt frångås. Kommissionären ska inte driva Finlands intressen i kommissionen, än mindre det egna partiets. Att det trots det är riksdagsvalets vinnare som bestämmer vem som blir kommissionär är inget annat än maktpolitik.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning