Stubb ställer inte upp som borgmästarkandidat i Helsingfors

Alexander Stubb fotograferad innan han skulle bli intervjuad i Morgonettan på lördagsmorgonen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Tidigare statsministern Alexander Stubb säger till Yle att han är mer intresserad av internationella frågor än av att arbeta som borgmästare i Helsingfors.

Efter att Jan Vapaavuori (Saml) meddelade att han inte kan återväljas som borgmästare för Helsingfors har spekulationerna kring nya kandidater tagit fart. I en gallup som tidningen Helsingin Sanomat har låtit göra bland helsingforsarna lyser två tydliga kandidater.

Bland Samlingspartiets kandidater heter favoriten Alexander Stubb. Av sju namngivna samlingspartistiska kandidater samlar Stubb 29 procent av helsingforsarnas röster. Stubb är tidigare ordförande för Samlingspartiet. Han har också arbetat som statsminister, finansminister och utrikesminister, men är i dag professor och direktör vid Europauniversitetets institut för transnationellt ledarskap i Florens i Italien.

De grönas Anni Sinnemäki är i dag en av de biträdande borgmästarna. Bild: Leif Weckström/HBL-arkiv

I Morgonettan i TV1 på lördagen meddelade Stubb ändå själv att han inte har några borgmästarplaner. Han säger att det är en ära att figurera i spekulationerna, men också att en del av de minnen han har av sin tid i den finländska politiken har en negativ ton.

Stubb hoppas att både Samlingspartiet och staden lyckas ta fram en bra, modern och fördomsfri kandidat som kan se framåt. Han nämner Kirsi Piha, som grundat kommunikationsbyrån Ellun Kanat och som i dag arbetar med konsultuppdrag. Till Helsingin Sanomat säger Piha själv på lördagen att hon kontaktats från flera håll i frågan och överväger en kandidatur.

Näst efter Stubb väcker riksdagsledamoten Elina Lepomäki intresset: 12 procent av dem som svarade sade sig föredra Lepomäki som borgmästare.

Bland De gröna lyfts Anni Sinnemäki, som för tillfället är biträdande borgmästare, upp. I gallupen får hon 27 procent av rösterna bland de gröna kandidater som listas. På andra plats bland De gröna nämns Pekka Sauri, tidigare biträdande stadsdirektör i Helsingfors, med 22 procent av rösterna.

Gallupen, som utfördes av Kantar TNS, sökte svar på frågan om vilka kandidater i de två största partierna i stadsfullmäktige som har mest stöd bland väljarna för uppdraget som Helsingfors borgmästare. Resultatet bygger på svar från 1 046 Helsingforsbor i åldern 18–79 år. Frågorna ställdes den 17–24.11.2020. Felmarginalen beräknas till cirka 3 procentenheter.

Helsingfors väljer ny borgmästare i vår i samband med kommunalvalet i vår.

Hittills har partierna fört fram följande borgmästarkandidater: Mika Ebeling (KD), Jussi Halla-aho (Sannf.), Paavo Arhinmäki (VF), Nasima Razmyar (SDP) och Harry "Hjallis" Harkimo (Rörelse nu). Även Paavo Väyrynen (Ett sunt Helsingfors) har sagt att han överväger att ställa upp.

Texten har uppdaterats den 28.11 kl 13.10 med uppgiften om att Kirsi Piha överväger att kandidera.

Läs också:

Ledare: Vapaavuoris besked blottar att stora förändringar kan ske i Helsingforspolitiken

"Nattmjölkning" och "moralposering" när Samlingspartiet rök ihop med Vänsterförbundet om skolnedskärningar i Helsingfors

Ledare: Bara dåliga nyheter för Samlingspartiet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning