Stubb: Kampen står mellan lilla Finland och stora Tyskland – då spelar meriterna inte så stor roll

Europeiska investeringsbankens vice ordförande Alexander Stubb gästade Yles Ykkösaamu på lördagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Alexander Stubb lovar hålla huvudet kallt inför kommissionsordförandekampen. Stubb kommenterade sin kandidatur till kommissionsordförandeposten i Yles morgonprogram Ykkösaamu.

Alexander Stubb aspirerar på att bli det konservativa partiet EPP:s så kallade spitzenkandidat. Men kampen är hård. Tysken Manfred Weber vill också bli EPP:s kandidat. Stubb säger till Ykkösaamu att han håller huvudet kallt och hoppas på det bästa.

– Man måste komma ihåg att det här är en politisk kamp. 735 delegater väljer den person som lämpar sig bäst. Det är lilla Finland mot stora Tyskland, och då spelar meriterna inte så stor roll, säger Alexander Stubb i morgonprogrammet.

EPP, som Samlingspartiet hör till, väljer sin spitzenkandidat i Helsingfors 7–8 november.

– Den person som väljs till EPP:s spitzenkandidat har en mycket stor möjlighet att bli EU-kommissionens nästa ordförande, säger Stubb.

Stubb arbetar för tillfället som Europeiska investeringsbankens vice ordförande. Han har ett förflutet bland annat som Samlingspartiets ordförande, statsminister och utrikesminister.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning