Nöjd Stubb mötte blygsamt pressuppbåd: "Jag har aldrig fått så mycket positiv feedback"

Pressuppbådet var blygsamt då Alexander Stubb kallade till pop-up pressinfo på tisdagseftermiddagen utanför Lilla parlamentet, men kampanjen för att bli spetskandidat har varit en framgång säger Stubb. Bild: Leif Weckström

– Signalerna är positiva och jag kommer nog att få individuellt stöd från varje EU-land, säger Alexander Stubb om spurten mot uppdraget som EPP:s spetskandidat för kommissionsordförandeposten.

På tisdag eftermiddag twittrar Alexander Stubb, till vardags vicedirektör för Europeiska investeringsbanken: Det blir pop-up pressinfo utanför Lilla parlamentet i Helsingfors om ett par timmar och ett till lite senare ute på flygplatsen.

Men då det är dags är det bara HBL och en pressfotograf som dyker upp.

– Det är ju bara ett par timmar sedan vi lade ut infot, och någon kanske kommer till flygplatsen i stället, säger Stubb, och förklarar att man nu kommer att ordna pop-upinfor i stället för att skicka ut traditionella pressmeddelanden.

Och fastän pressuppbådet är litet är strömmen av EPP-delegater och assistenter som vill hälsa på Stubb på vägen in på möte i Lilla parlamentet desto större. På onsdag inleds Europeiska folkpartiet EPP:s kongress i Helsingfors och på torsdag väljs spetskandidaten för posten som EU-kommissionens ordförande.

– Stubb har självklart vårt helhjärtade stöd, hälsar ett par svenska delegater.

Rivalen till uppdraget som spetskandidat, tyske Manfred Weber, stöds ändå av alla EU-statschefer från partier som ingår i EPP med Angela Merkel i spetsen. Stödet för Stubb kommer främst från de nordiska och baltiska länderna.

Men efter fem veckors tjänstledighet och en intensiv rundresa i Europa säger Stubb att kampanjen varit en framgång, och att han aldrig fått så mycket positiv feedback.

– Det känns faktiskt bra, kampanjen har varit mödan värd. Signalerna är positiva och jag kommer nog att få individuellt stöd från varje EU-land.

Även om de flesta europeiska partierna i EPP officiellt stöder Weber kan Stubb hoppas på enskilda röster i den slutna omröstningen på torsdag. Men hur det går vill Stubb inte gissa, eller varför en del eventuellt väljer att avvika från sitt partis linje.

– Jag tror att partidisciplinen nog är ganska stark, men det kan finnas varierande orsaker att rösta annorlunda. Europaparlamentarikerna röstar kanske friare, där kan det finnas mer rörelse, tror Stubb.

Han har inte åkt runt för att be om några röster, säger han.

– Jag har presenterat mig och sedan får folk bestämma hur de gör. Men det är klart att en del ser mig som alltför liberal, jag är ju en typisk nordisk jämställdhetsman.

En seger på torsdag är kanske inte sannolik men Stubb ser sig redan som en vinnare. Han har aldrig fått så mycket positiv feedback, säger han, men vill inte spekulera om framtiden om det inte skulle gå vägen på torsdag.

– Det kändes rätt att göra det vi nu gjort. Det är så många som leder med rädsla och hat, se bara på kampanjen i USA för tillfället. För många har det känts bra att vi med kampanjen lyft upp andra värderingar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning