Stubb har goda chanser till övriga toppjobb inom EU

EPP:s kongress valde Manfred Weber till partiets toppkandidat med rösterna 492–127 över Alexander Stubb. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Alexander Stubb förlorade valet men säger att han stöder Weber till hundra procent.– Han är en fantastisk kille.

Alexander Stubb var väldigt nöjd över att han hade lyckats göra sin kampanj i positiv anda och uttryckte sitt fulla stöd för Weber.

– Framför allt är jag glad över att jag kan ställa mig bakom vår kandidat till hundra procent. Han är en fantastisk kille, säger Stubb.

Efter det förra valet valdes EPP:s toppkandidat Jean-Claude Juncker till kommissionsordförande. Fransmannen Michel Barnier förlorade då knappt mot Juncker, men Barnier har i dag ett toppjobb som EU:s huvudförhandlare om brexit. Bland annat kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen har sagt att Stubb har goda chanser att få andra toppjobb i EU.

Stubb återgår nästa vecka till jobbet på Europeiska investeringsbanken. Han säger att han inte har några som helst planer för vad han ska göra efter att hans mandat på banken tar slut nästa år.

– Jag känner mig på sätt och vis lättad. Jag vet vilken ruljangs det skulle ha blivit om jag hade vunnit valet.

Stubb hoppas ändå att hans kampanj har bidragit med att lyfta fram värderingar och att såväl Samlingspartiet, EPP, Finland och hela Europa har tjänat på kampanjen.

– Vi klarade av att visa att det går att göra kampanj med glädje och hopp och inte bara genom att sprida rädsla, säger Stubb.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning