Stubb förlorade kampen om toppkandidatpost

Alexander Stubb fick se sig besegrad av Manfred Weber. Bild: Niklas Tallqvist

Manfred Weber är Europeiska folkpartiets kandidat för posten som kommissionsordförande efter EU-valet nästa vår. Utmanaren Alexander Stubb var chanslös när EPP valde toppkandidat.

Tysken Manfred Weber (CSU) är som väntat EU-parlamentets största partis (EPP) kandidat till posten som ordförande för den EU-kommission som tar över efter EU-valet i maj. Weber besegrade utmanaren Alexander Stubb (Saml) i en omröstning under EPP-kongressen i Helsingfors med 79,2 procent av rösterna.

Valet var väntat och det markerar att EPP är ett konservativt, kristdemokratiskt parti där Samlingspartiet och dess profiler Stubb och Jyrki Katainen utgör en liberal falang medan Weber står närmare mittfåran. Tysken har betydligt mer förståelse för och stöd hos den falang av djupt konservativa högerpopulister som Ungerns premiärminister Viktor Orbán representerar.

Stubb lyfte fram liberala värderingar i sitt tal till kongressen medan Weber profilerade sig som kristet konservativ. Båda två sade att Europa måste stå mera enat, men deras recept skiljer sig från varandra. Weber talar bland annat varmt för att EPP ska driva på en europeisk säkerhetspolitik där de yttre gränserna tryggas genom massivt upptrappad bevakning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning