Stubb föll på liberal världssyn – konservativa EPP ska hålla ytterhögern i marginalen

Bild: Niklas Tallqvist

Europeiska folkpartiet valde en toppkandidat ur sin konservativa mittfåra. Alexander Stubb skulle ha varit fel man att driva en valkampanj som backar upp Viktor Orbáns politik.

Tyskläraren i skolan där Alexander Stubb och jag gick för drygt 30 år sedan var en mästare på anekdoter. En av dem, som jag minns den, handlar ytligt sett om klotter, men på djupet illustrerar den inget mindre än den klyfta som dagens samhällspolarisering lever av.

Läraren hade sett texten Brot für die Welt! skriven på en vägg i Tyskland. Precis under hade någon annan klottrat: Die Wurst bleibt hier! Den första skribenten yrkade på global rättvisa, bröd till alla. Den andra försvarade skillnaderna i levnadsstandard, de rikas rätt till korven på brödet.

Vilken grammatik anekdoten skulle lära oss har jag glömt, men sinnebilden av korven och brödet dök upp i mitt huvud när Manfred Weber besegrade Stubb i omröstningen på EPP-kongressen i Helsingfors. Och det var inte för att Stubb bjöd sina fans på korv, än mindre för att Weber kontrade med sydtyskarnas sötsliskiga mjukisvariant av pepparkakor.

Europas största parti valde Weber till sin kandidat för posten som ordförande i den EU-kommissionen som ska tillsättas efter Europavalet nästa vår. Det var väntat, nästan klart på förhand. Tysken fick fyra femtedelar av rösterna.

Weber segrade för att han är uttalat konservativ. Stubb hade varit för liberal för den här posten i det här läget, men hans kampanj kan ha bäddat för en post som unionens nästa utrikesminister eller någon annan position som garanterar fortsatt korv på brödet.

Ska stoppa röstflykt

Toppkandidatvalet handlade inte så mycket om person som partistrategi. Alla vet att invandringen blir en valfråga och att flera av de partier som utgör EPP har lidit nationella valförluster. De har tappat väljare till höger och de ser extremhögern och populisterna som det främsta hotet mot EPP:s ställning som största Europaparti.

Därför gällde det att i Helsingfors välja den toppkandidat som bäst kan stoppa röstläckaget till en ytterhöger som inte längre vill lämna EU utan snarare kapa unionen, förändra den inifrån och rida på en hyperstrikt migrationspolitik. EPP-kongressen bedömde att Webers politiska profil är mer lämpad för uppdraget än Stubbs.

Vi ska minnas att främst vänstersinnade, gröna och liberaler generellt anser att Europa ska driva en human asylpolitik. Förenklat kunde man nästan säga att flyktingarna påminner om dem som aldrig fick det där brödet utan bara smulorna.

Så finns extremhögern, populisterna som aldrig skulle vilja ge ens smulor, för att inte tala om korven då.

Och någonstans däremellan placerar sig EPP.

När Angela Merkel först välkomnade flyktingarna till Tyskland började hennes nedräkning. Hon stramade åt migrationspolitiken, men hennes CDU och dess bayerska systerparti, Manfred Webers CSU, har fortsatt att förlora väljare senast i delstatsvalen. Röster har läckt åt båda hållen, men på Europanivå är den största risken för EPP att röstläckaget fortsätter högerut.

I sitt sista kampanjtal talade Stubb om mänskliga rättigheter och jämlikhet, och om den tro på liberalism, marknadsekonomi och globalisering som väckte hans framtidshopp i ungdomen, men responsen från kongresspubliken var lam.

Weber betonade kristliga värderingar som ett europeiskt fundament, att det är kyrkan mitt i varje by och stad som förenar hela Europa, att européerna ska skyddas från terrorister och att EPP ska ge européerna trygghet genom att stärka bevakningen av Europas yttre gränser.

Kongressdelegaterna bedömde att Webers strategi och retorik biter bättre på de rörliga väljare som står till buds.

Omöjligt uppdrag?

Kongressen visade tydligt att Samlingspartiets falang inom EPP och dess profiler som Stubb, Jyrki Katainen och Petteri Orpo är hopplöst liberala med europeiska mått mätt. I en annan falang i samma parti sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som har begränsat de mänskliga rättigheter Stubb vill försvara.

Samtidigt visade kongressen vilken otacksam uppgift Manfred Weber tar sig an. Han och många andra betonade enigheten inom EPP så starkt att den måste vara partiets ömma punkt.

Orbán kritiserade liberalerna (Alde), vänstern (S&D) och De gröna för att riva upp Europas rötter och krossa dess riktiga identitet, som han hävdar att hans Fidesz har jobbat för. Orbán betonade den kristdemokratiska värdegrunden i EPP, och behovet av att Europa återfinner sina djupkonservativa rötter. Han sade också att Europa måste skyddas mot olaglig invandring och kriminalitet.

Orbáns Europabild skiljer sig kraftigt från Stubbs liberaldemokratiska visioner, men Webers uppgift är att driva en kampanj som förenar ytterligheterna. Weber lovar också att EPP ska hålla ytterhögern där den hör hemma, i marginalen. Han påpekar att han har röstat för att EU ingriper mot Ungern. Ändå ska han fortsätta att räcka Orbán handen.

Weber bedyrar att aldrig ge nazisterna så mycket som en smula i Europapolitiken, men på en fråga om han är beredd att förhindra populister som italienska Lega Nord eller nationalkonservativa Lag och Rättvisa i Polen går med i EPP svarar han bara att de inte har bett om inträde.

Weber kritiserar förstås socialister och liberaler, men han har också ett viktigt budskap till dem:

– Säg aldrig att EU-valet handlar om ja eller nej till EU. Gör man det ger man populisterna en mycket större plattform än de förtjänar.

Weber lovar att leda EPP till valseger, enat. Det låter nästan lika svårt som att äta korven och ha den kvar.

Peter Buchert Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning