Stubb är inte på väg tillbaka till inhemsk politik – väntar med tankar om framtiden

Alexander Stubb är vice chefsdirektör för Europeiska investeringsbanken. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Samlingspartiets tidigare ordförande Alexander Stubb anlände till partikongressen för att uttrycka stöd för Orpo, och sade att "det sista som behövs nu är folk som ropar från bakre raden".

Alexander Stubb, som på senaste partikongress fick ge över ordförandeklubban till Petteri Orpo, säger att han har velat ge partiledningen distans under de år han nu jobbat vid Europeiska investeringsbanken.

– Orpo och hans gäng har gjort ett bra jobb, säger Stubb som nog "ätit popcorn" och följt med inrikespolitiken på distans.

– Eftersom jag varit partiledare, statsminister och finansminister är det lätt hänt att allt jag säger tolkas som kritik mot nuvarande partiledning. De som leder ska bära ett tungt ansvar, och de behöver verkligen inte någon som ropar från bakersta raden, säger Stubb.

Under kongressen har debatten om vårdreformen tagit plats, men Stubb avböjer att kommentera det i någon form, trots att han var den som förhandlade om modellen under krisdagarna i november 2015. Då blev det överenskommet att modellen byggs dels på 18 landskap, dels på att valfriheten i vården är med på startlinjen.

– Jag utnyttjar min egen valfrihet att inte kommentera, säger Stubb.

Hans namn har förekommit, jämte Jyrki Katainens, i både inhemsk och internationell press då det spekuleras kring EPP:s toppkandidat – den som blir Jean-Claude Junckers efterträdare om partiet vinner valet – men spekulationerna domineras av flera internationella tungviktare.

Stubb tänker inte i det här skedet vädra några framtidstankar om kommissionen, inte heller om Finlands kommande kommissionär.

– Sådant lönar det sig inte att fundera på innan Jyrki (Katainen) har fattat sitt beslut.

Katainen återkommer sannolikt till sina framtidsplaner på hösten, då det är dags för EPP att lägga fram kandidater till posten som nästa kommissionsordförande, men han har tidigare sagt att han är öppen också för att göra något helt annat. EPP utser sin toppkandidat i november i Helsingfors.

– När det gäller nomineringar ska man minnas att det finns många variabler med – parti, erfarenhet, ålder och kön, land eller landsgrupp ... Det finns fem höga poster att sträva efter och säkert blir det en del kohandel också. Man kan inte heller med säkerhet säga att toppkandidaten i det största partiet faktiskt blir kommissionsordförande. Jag hoppas det, men det går inte att säga.

Petteri Orpo och Alexander Stubb på partikongressen i Åbo. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning