Stubb är inte helt avsågad

Bild: Markku Ulander

Det blev en förlust för Alexander Stubb, som väntat, men den kan ännu förvandlas till en seger.

Alexander Stubbs hot doggar gjorde succé och gick bra åt på onsdagen i Mässcentrum i Helsingfors vid Europeiska folkpartiet EPP:s kongress. Men om hans kampanjploj också gav extra röster är osäkert. Stubb förlorade kampen om EPP:s spetskandidat för posten som EU-kommissionens ordförande. Rösterna föll i storfavoriten Manfred Webers favör 492-127.

Weber och Stubb är sinsemellan olika, åtminstone på en konservativ-liberal linje och definitivt som personer. EPP tog inte chansen att välja en ordförandekandidat för kommissionen som skulle ha inneburit något nytt och gett en fräschare och modernare bild av partigruppen än vad Weber innebär.

Alexander Stubb behöver nödvändigtvis inte känna sig mer än tillfälligt besegrad. Han gjorde en kampanj som imponerade på många och har fortfarande flera chanser att nå en maktposition i EU efter parlamentsvalet i maj.

Det förutsätter förstås att EPP gör ett tillräckligt bra val, att partiet lyckas i de partiöverskridande förhandlingarna efter valet och att man vill ge en ny sorts EU-ledare en chans. Stubb förefaller på många plan som alltför liberal och modern för den stora majoriteten inom EPP men Weber bad redan Stubb vara med i partiets valkampanjspets.

Om det går som opinionsmätningarna antyder så skulle EPP förbli största partigrupp också efter EU-valet i slutet av maj. Det ger gruppen chanser att lägga beslag på flera höga poster. Sannolikt kräver det i alla fall mer än en överenskommelse med den socialdemokratiska gruppen, vilket tidigare har räckt till för att åstadkomma en majoritet i EU-parlamentet.

I sitt tal inför omröstningen på torsdagen betonade Stubb kraftigt vikten av att Europa kämpar för de gemensamma värdena i liberal demokratisk anda. Alltför många ledare leder i dag med hjälp av hat och skräck runtom i världen och inom EU prutas det friskt på gemensamma värden och tidigare heliga principer.

Torsdagens längsta applåder gick sannolikt till Angela Merkel då hon skulle hålla sitt tal. I det talade hon med eftertryck för de europeiska värdena. Det är högst angeläget att försvara dem också inom hennes egen partigrupp, EPP.

I den paraplyorganisationen ingår en brokig skara europeiska partier från alla EU-länder. Det är i huvudsak center-högerpartier med olika grad av konservatism och i vissa fall även nationalism, såsom ungerska Fidesz, som politiska rättesnören.

Fideszs ordförande Ungerns premiärminister Viktor Orbán var på plats i Helsingfors, till mångas förtret. Men eftersom hans parti är medlem i EPP var det bara att ta skeden i vacker hand och välkomna också honom.

Trots många och grova politiska övertramp i Ungern, där Orbán styr alltmer auktoritärt i strid mot EU:s centrala grundvärden, har EPP inte visat honom på porten. Det länder inte den största politiska grupperingen i EU till heder.

EPP antog i Helsingfors en resolution där det konstateras att det för partiet, som den största politiska kraften i EU, är viktigt att de gemensamma värdena försvaras. EU är grundat på respekt för mänskliga rättigheter, frihet, demokrati, jämställdhet, rättsstatsprinciper och respekt för mänskliga rättigheter.

EPP uppmanar alla medlemmar i organisationen att respektera dessa principer och värden. Men vad är det värt om man tillåter att grova brott mot just detta sker i ett land som styrs suveränt av ett parti inom EPP? EPP:s trovärdighet står på spel.

Av EPP:s ungefär 50 medlemspartier behövs inte fler än sju för att ta initiativ till en process för att utesluta Fidesz. Det har inte skett. Nu upprepas att dialog måste föras med Ungern för att få landet på rätt spår igen. Men den dialogen har pågått redan flera år och Ungern har kommit allt mer ur kurs. Det finns knappast en chans till en kursändring under Orbáns styre.

Om Fidesz är kvar i vår då folk går till valurnorna innebär en röst på EPP en röst också på Orbán. Det måste skorra illa i många EPP-öron – och bland potentiella väljare.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning