Motstridiga uppgifter om regeringens vetskap i IS-frågan

Utrikesminister Pekka Haavisto hördes på tisdag gällande sitt agerande kring flyktinglägret al-Hol i Syrien. Bild: Seppo Samuli/Lehtikuva

Majoriteten av Utrikesutskottet anser att Pekka Haavisto (Gröna) och regeringen har agerat rätt i frågan om flyktinglägret al-Hol i Syrien. Sauli Niinistö nekar att han, tvärtemot vad Haavisto sade på måndagen, underrättats om regeringens besked.

Utrikesminister Pekka Haavisto har under tisdagen hörts av Utrikesutskottet gällande flyktinglägret al-Hol i Syrien. Efter att ha hört Haavisto röstade utskottet om regeringens agerande i frågan.

Rösterna föll 10-3 för att regeringen har agerat korrekt, säger utskottsråd Tiina Larvala till nyhetsbyrån STT.

På måndagen spreds nyheten om att utrikesminister Pekka Haavisto skulle ha pressat en tjänsteman på Utrikesministeriet. Enligt uppgifter i medierna ville Haavisto att Utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen ordnade så att de finländska barnen på flyktinglägret al-Hol i Syrien skulle komma till Finland utan sina mammor.

Tuominen vägrade eftersom det eventuellt är olagligt, varefter han flyttades till andra uppdrag. Haavisto förnekade alla uppgifter om påtryckningar.

Utrikesutskottets ordförande Mika Niikko (Sannf) meddelade senare på måndagskvällen att utskottet vill ha en omfattande förklaring av Haavisto och bjöd då in honom att höras under tisdagen.

Pekka Haavisto sade på måndagen att hela regeringen stod bakom beslutet att ta hem de finländska barnen, och att också president Sauli Niinistö var underrättad om det.

På tisdagen sade Niinistö ändå till Verkkouutiset att ingen har informerat honom om något sådant beslut. Däremot ska han från regeringshåll ett flertal gånger ha blivit försäkrad om rakt det motsatta.

– Jag är inte medveten om något sådant beslut. Från regeringshåll har man också flera gånger försäkrat att ett sådant beslut inte har fattats, säger Niinistö till Verkkouutiset.

Niinistö säger också att utrikesminister Pekka Haavisto under tisdagen bekräftat detsamma.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning