STT: Utdragen coronaepidemi innebär hög risk för svår andra våg i Finland

Enligt de uppgifter som nyhetsbyrån STT fått ta del av informerade Institutet för hälsa och välfärd THL regeringen om effekterna av en lång och utdragen coronaepidemi i Finland i förra veckan. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Enligt de bakgrundsuppgifter som nyhetsbyrån STT fått ta del av informerade Institutet för hälsa och välfärd THL regeringen om effekterna av en lång och utdragen coronaepidemi i Finland i förra veckan.

Om den första vågen av coronaepidemin i Finland saktar av kraftigt ökar risken för en lång och utdragen epidemi, uppskattar Institutet för hälsa och välfärd THL. Enligt institutet ökar då också risken för en svår andra epidemivåg senare i år.

Enligt nyhetsbyrån STT har institutet gett nya uträkningar till regeringen i onsdags, det vill säga den 22 april. Uppgifterna framgår av det bakgrundsmaterial som nyhetsbyrån fått från statsrådets kansli.

Enligt institutets uträkningar har 14,5 procent av de patienter som fått intensivvård avlidit i sjukdomen covid-19. Bland personer som fyllt 70 ligger dödsprocenten på mellan 40 och 50 procent. Uträkningarna bygger på uppgifter om 57 fall av intensivvård.

Artikeln uppdateras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning