STT: Tusen återvändande finländare väntas under söndagen

Alla som återvänder till Finland via Helsingfors-Vanda flygplats blir tilldelade information om coronaviruset och hur de ska agera när de fortsätter vidare. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Misstänkta smittbärare inkvarteras på hotell i väntan på provsvar.

Kring tusen hemvändande resenärer väntas landa på Helsingfors-Vanda flygplats under söndagen, rapporterar STT. Flygen kommer från bland annat Doha, Paris och London. Ett flyg från Barcelona landar under natten till måndag.

– I dag anländer sammanlagt kring tvåtusen resenärer, varav ungefär hälften fortsätter sin resa, de stannar alltså inte i Finland, säger Kirsi Luhta från Finavias kommunikationsavdelning till STT.

Finavia och Vanda stad har ordnat en hälsoförfrågning på Helsingfors-Vanda flygplats. Om en resenär har symtom som tyder på covid-19, testas hen och inkvarteras på ett hotell i väntan på provsvar.

Enligt biträdande stadsdirektör Anna Cantell-Forsbom har staden inkvarterat personer i över tio hotellrum på söndagsförmiddagen.

Finavia kritiserades tidigare i veckan för att mottagandet av resenärer från krisområden var undermåligt. Genom ett myndighetsbeslut tog Vanda stad itu med att testa resenärerna. Helsingforsregionens trafik (HRT) har också tillfälligt avbrutit sin trafik till flygplatsen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning