STT: Statsrådets kansli hemligstämplar coronadokument – kan strida mot offentlighetslagen

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att hon har talat med sin statssekreterare Mikko Koskinen som är ordförande för arbetsgruppen och gett direktiv om att handlingarna ska offentliggöras. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Riksdagsledamöter kräver transparens av regeringens arbetsgrupp. Statsminister Sanna Marin (SDP) lovar att handlingarna ska bli offentliga.

Regeringens arbetsgrupp som koordinerar arbetet med coronakrisen har hemligstämplat sina dokument med undantag av föredragningslistorna, rapporterar STT.

Enligt offentlighetslagen borde alla statens handlingar som utgångspunkt vara offentliga.

– Det borde de vara om där inte finns sådan information som berör till exempel säkerhetsplaneringen, men det är osannolikt, säger Olli Mäenpää, professor emeritus i förvaltningsrätt, till STT.

Enligt Mäenpää verkar det uttryckligen vara frågan om den sortens betydelsefulla handlingar som offentlighetslagen finns till för.

Nyheten om hemlighetsmakeriet har fått flera riksdagsledamöter att reagera.

– Jag har väldigt svårt att förstå det här hemlighållandet. Har regeringen kallt beslutat att överge transparensen? skriver Saara-Sofia Sirén (Saml) på Twitter.

Också inom regeringspartierna väcker nyheten frågor.

– Hur kan det vara så svårt? Regeringen har gjort en tydlig linjedragning om att alla handlingar som berör corona-beslutsfattandet ska vara offentliga, skriver Emma Kari (Gröna) på Twitter.

Marin: Ska vara offentligt

Även statsminister Sanna Marin (SDP) reagerar och skriver på Twitter att hon har diskuterat frågan med sin statssekreterare Mikko Koskinen som är ordförande för arbetsgruppen.

– Jag har gett direktiv om att alla uppgifter som inte bör hemligstämplas ska offentliggöras.

Enligt statsministern har statsrådet den 6 maj beslutat att allt bakgrundsmaterial som används för beslutsfattandet ska vara offentligt.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning