STT: Sjukvårdsdistrikt misstänks ha upphandlat för tiotals miljoner euro utan konkurrensutsättning

Bild: Irene Stachon/Lehtikuva

Nyhetsbyrån STT rapporterar i dag om oegentligheter som har kommit fram i en intern utredning vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har möjligtvis gjort upphandlingar värda upp till tiotals miljoner euro utan någon konkurrensutsättning. Uppgifterna framkommer ur en rapport som HUS egna interna utredare gjort i november. De misstänkta oegentligheterna berör tidsperioden januari–augusti i fjol. Det rapporterar nyhetsbyrån STT på lördagen

Enligt ett dokument som den interna utredningsavdelningen har skrivit, har sjukvårdsdistriktet köpt dna-analyser för 1,7 miljoner euro från ett privat företag utan att ha konkurrensutsatt upphandlingen. Köpen gjordes åren 2017–2018.

Utifrån rapporten verkar det som att den interna övervakningen varit bristfällig i delar av organisationen. Enligt en promemoria från ledningens möte i mars misstänker den interna utredningsavdelningen att man avsiktligen brutit mot lagen om offentliga upphandlingar.

Oegentligheterna har också väckt intresse hos Konkurrens- och konsumentverket. Avdelningen som övervakar offentliga upphandlingar har inlett en utredning av misstankarna men eftersom arbetet inletts så nyligen vill man inte kommentera saken till STT.

Enligt lagen om offentlig upphandling ska alla större upphandlingar konkurrensutsättas så att skattemedlen används på bästa möjliga sätt.

Rapporterna från den interna utredningen har skickats till vd:n, som fram tills årsskiftet var riksdagsledamot Aki Lindén (SDP).

– Rapporten är en sorts diskussionsöppning och inte det sista ordet. Praxisen har kanske inte fullständigt enhetlig med lagen om offentliga upphandlingar, säger Lindén till STT.

Den nya vd:n Juha Tuominen tar inte ställning till saker som skett innan han tog över posten. Han säger dock att han vidtagit åtgärder för att förtydliga tillvägagångssätten och praxisen och att gemensamma medel ska användas på ett kostnadseffektivt sätt.

HUS gör årligen upphandlingar för flera hundra miljoner euro.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54