Samlingspartiets partisekreterare hotar lämna herrklubb – Feldt-Ranta: "Man känner lukten av hyckleri på flera kilometers håll"

SDP:s riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta var föredragande i riksdagen förra veckan då de fyra oppositionspartierna SDP, De gröna, SFP och VF lade in ett misstroendevotum mot Timo Soini. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Samlingspartiets partisekreterare Janne Pesonen lämnar Helsingin Suomalainen Klubi om kvinnliga medlemmar inte godkänns, skriver nyhetsbyrån STT. Riksdagsledamoten Marit Feldt-Ranta (SDP) är kritisk till ställningstagandet och säger att det bara är ett spel för gallerierna.

Pesonen säger till STT att han kräver att föreningen ändrar på sina regler i november. Han påpekar att herrklubbar inte längre hör till dagens melodi. Helsingin Suomalainen Klubis ordförande Matti Viljanen säger däremot till MTV att föreningen inte för tillfället planerar att ändra på sina regler och tillåta kvinnliga medlemmar.

Helsingin Suomalainen Klubi har utrymmen i samma fastighet som Samlingspartiet och flera manliga samlingspartister är medlemmar.

"Skenheligt beteende"

SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta är kritisk till Pesonens uttalande och förundrar sig över hur snabbt han ändrat åsikt.

– Man känner lukten av hyckleri på flera kilometers håll. Det verkar som om Samlingspartiets ledning har fått panik och desperat försöker dölja att partiet röstade för en minister som gärna trampar på kvinnors rättigheter, säger Feldt-Ranta i ett pressmeddelande.

Feldt-Ranta syftar på riksdagens omröstning om fortsatt förtroende för utrikesminister Timo Soini (Blå) förra veckan. Enligt Feldt-Ranta pressade den manliga ledningen i Samlingspartiet riksdagsgruppen att rösta för fortsatt förtroende för Soini efter hans kritiska uttalanden om abort.

– I praktiken välsignade Samlingspartiet Soinis rätt att gå emot Finlands linje. Några dagar senare, då Samlingspartiets värden och verksamhet ifrågasätts, får Samlingspartiets herrar för sig att hota att lämna Klubi. Det är ett märkligt sammanträffande, säger Feldt-Ranta i pressmeddelandet.

Maarit Feldt-Ranta var föredragande i riksdagen förra veckan då de fyra oppositionspartierna SDP, De gröna, SFP och VF lade in ett misstroendevotum mot Timo Soini. Enligt dem strider Soinis agerande i abortfrågan mot Finlands utrikespolitiska linje när det gäller kvinnors och flickors rättigheter.

Mer på temat kan du läsa här:

Rapport: Kvinnor behövs i Börsklubben

Stark minoritet i Handelsgillet sätter stopp för kvinnor som medlemmar

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning