STT: Rotenberg stämmer Nordea, Handelsbanken och Danske Bank

Bild: Lehtikuva/Stringer

Den ryska affärsmannen Boris Rotenberg har stämt Nordea, OP, Handelsbanken och Danske Bank för brott mot avtal i samband med de amerikanska sanktioner han utsattes för 2014.

Det bekräftar nu bankerna för nyhetsbyrån STT, vars nyhet publiceras av bland annat Yle. OP har inte bekräftat stämningen än. De tre andra bankerna vill inte kommentera fallet.

Stämningen lämnades in vid Helsingfors tingsrätt den 4 oktober och bankerna informerades om det för en vecka sedan, enligt bland annat Dagens Industri och Taloussanomat.

30 dagar på sig att svara

Europeiska banker måste ta i beaktande USA:s sanktioner mot enskilda personer om de vill fortsätta göra affärer med amerikanska banker, skriver nyhetsbyrån Bloomberg som rapporterade om fallet i fredags. Bankerna måste göra det också om personerna i fråga inte finns på europeiska sanktionslistor.

Affärsmännen Boris Rotenberg och hans bror Arkadij Rotenberg finns på USA:s lista över personer som utsätts för sanktioner. De misstänks ha tjänat pengar olagligt. Till exempel ska de ha tjänat stora summor på byggena inför OS i Sochi genom högt prissatta byggkontrakt.

Ryska Boris Rotenberg har dubbelt medborgarskap och är också finsk medborgare. Han sägs därför ha sluppit europeiska sanktioner.

Bankerna har 30 dagar på sig att svara efter att ha bekräftat delgivning.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning