Rinne: Regeringsbildningen inleds på söndag

SDP:s ordförande Antti Rinne säger till STT att den egentliga regeringsbildningen börjar på söndag kl 14 i riksdagen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

SDP har nu läst igenom alla partiers svar på sonderingsfrågorna. SDP:s ordförande Antti Rinne säger till STT att den egentliga regeringsbildningen börjar på söndag kl 14 i riksdagen.

Antti Rinne säger till STT att det ännu finns behov för inofficiella diskussioner för att han måste få klarhet i några frågor. Dessa inofficiella diskussioner inleds på fredag.

– Partierna betonar olika saker i olika frågor och de måste klargöras. Fredag går åt till att föra inofficiella diskussioner. De egentliga diskussionerna med andra partier kring regeringsbildningen kan troligen inledas på söndag kl 14 och de fortsätter på måndag kväll, säger Rinne till STT.

På söndag diskuterar SDP på tumanhand med Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Centern.

På valborgsmässoafton sade Rinne att de tre frågor som det kan bli svårt att nå enighet om är klimatet, ekonomin och Europapolitiken och att diskussionerna kring de här frågorna kommer att fortsätta. Rinne håller enligt STT fortfarande fast vid tidtabellen. Rinne har sagt han hoppas ha en grund för regeringen klar till den 8 maj. Planen är att de egentliga regeringsförhandlingarna ska inledas på onsdag.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning