STT: Jari Aarnio och tidigare gängchef gripna

Helsingfors hovrätt släppte Jari Aarnio på fri fot i juni, eftersom han hållits häktad länge. Domen i fallet ges först nästa år. Bild: Lehtikuva/Miika Siltalahti

Aarnio ska ha känt till ett planerat lönnmord, men låtit bli att ingripa.

Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för brott i samband med ett lönnmord i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Förutom Aarnio har också Keijo Vilhunen, tidigare ledare för det kriminella gänget United Brotherhood, gripits i dag. Offret för lönnmordet var Volkan Ünsal.

Aarnios advokat Riitta Leppiniemi säger till STT att polisen enligt Aarnio inte kände till lönnmordet på förhand.

– Aarnio hävdar att polisen inte kände till något sådant angående lönnmordet i Nordsjö, som man kunde ha ingripit i.

Mördades för att ha skvallrat till polisen

I boken De kallar mig Solvalla-mördaren, som kom ut i våras, skriver livstidsfången Janne Raninen bland annat om det nu aktuella lönnmordet. Raninen och två andra män är dömda för mordet på Ünsal.

I boken berättar Raninen att Jari Aarnio ska ha känt till det planerade mordet. Enligt en av torpederna ska Keijo Vilhunen ha varit den som delade ut morduppdraget .

Mordet har en koppling till ett av Sveriges största värdetransportrån år 2002. I det fick Raninens vän Leo Carmona, känd från hiphopgruppen Kartellen, och två andra med sig över fyra miljoner euro på Arlanda. Ingen har dömts för rånet, som nu är preskriberat. I slutet av förra sommaren gick Carmona ut i svenska medier och berättade att han var en av rånarna.

Volkan Ünsal, som var nära vän till både Raninen och Carmona, ska enligt Raninen ha stulit en del av bytet. I tillägg skvallrade Ünsal om rånet för polisen. Beställningsmordet på Ünsal var en hämd. Carmona, som avtjänat en del av straffet i Finland, dömdes för anstiftan.

HBL intervjuade Janne Raninen i mars 2018 och Leo Carmona 2014.

En långkörare i finsk brottshistoria

Fallet Aarnio har varit en sällsynt långkörare i finsk kriminalhistoria. Tidigare har Jari Aarnio dömts av Helsingfors tingsrätt till ett fängelsestraff på tio år för bland annat grova narkotikabrott och grova tjänstebrott. Utöver det har Aarnio dömts till ett treårigt fängelsestraff för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning och grovt bedrägeri i den så kallade Trevoc-affären. Det treåriga fängelsestraffet har redan vunnit laga kraft medan hovrätten nu ska ta ställning till tingsrättens tidigare beslut i den stora brottshärvan.

Aarnio och Vilhunen släpptes fria den 19 juni i väntan på hovrättens avgörande. Då hade Aarnio suttit häktad i tre och ett halvt år.

Medan Aarnio väntar på hovrättens dom kommer ytterligare en rättsprocess att inledas där han är inblandad. Fallet handlar om oegentligheterna i Helsingfors narkotikapolis sätt att hantera informationskällor. Förutom Aarnio står den före detta polisöverdirektören Mikko Paatero, den före detta polischefen i Helsingfors Jukka Riikonen samt den nuvarande polischefen Lasse Aapio åtalade för brott mot tjänsteplikt. Inrikesministeriet beslutade i maj att stänga av Aapio från sin tjänst tills hans fall har behandlats i domstol.

Tidigare i juli skrev Helsingin Sanomat att också Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot misstänks för tjänstebrott samt för att ha underlåtit sin övervakningsplikt i samband med narkotikapolisens sätt att hantera informationskällor.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning