STT: Finland deltar småskaligt i EU:s nya försvarssamarbete

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Europeiska unionens färska försvarssamarbete har väckt intresse och debatt, men Finland hör inte till de ivrigaste deltagarna.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) bekräftade på tisdagen i Bryssel att Finland endast deltar i tre av EU:s totalt 17 samarbetsprojekt, rapporterar STT.

Flera länder deltar i betydligt större skala. Tyskland deltar i sju projekt, Frankrike i åtta, Spanien i tolv och Italien i femton. De här fyra länderna har uttryckt intresse för ett försvarssamarbete mellan unionsländerna.

Avsikten med försvarssamarbetet är att hjälpa länderna att förstärka sitt försvar, bland annat inom områden som cyberförsvar, övervakning av sjöfart och i synnerhet inom transport av krigsmaskineri mellan EU-länder.

25 länder omfattas av det nya försvarssamarbetet inkluderar 25 länder. Endast Storbritannien, som ska lämna EU, Danmark och Malta uteblir.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00