Strumpfota folket i norr

NATURSKÖNT. I Australien är Finland mest känt för utbildning och exotiska vinterevenemang. Här befinner Henrika Quinlan sig vid The Great Ocean Road i Victoria, på ett ställe som heter Loch Ard Gorge. Bild: Privat

VEM: Henrika Quinlan, 43, med rötter i Singsby. VAR: Rektor för Svenska skolan i Melbourne Australien.

Australien är både naturskönt och folktomt, men där tar likheterna med Finland slut. De australiensare som reser till Finland jagar ofta de mer exotiska inslagen, som midnattssolen eller norrskenet.

Henrika Quinlan minns ett reseprogram om vintern i Norden där den kända radioduon Hamish och Andy tog sig an snön och kylan. Deras inslag från Finland med ett dopp i en vak och renkörning på skidor väckte skräckblandad förtjusning hos den australiska publiken.

– Det är sådant som bekanta berättar att de hört om Finland och undrar om det verkligen är sant. Bortsätt från exotiska resereportage dyker Finland upp i de australiska nyhetssändningarna då utbildning nämns, säger Quinlan.

Hennes jobb som rektor för den svenska skolan leder till att hon umgås i de svenskspråkiga kretsarna i Melbourne och är skolans ansikte utåt. Det leder till många samtal om skolsystemet i Finland och vad som gör det så framgångsrikt.

– Rektorn för den australiska skolan jag jobbar på frågar mig ofta om hur man tänker och gör i olika situationer i Finland. Hon är mycket framåtsträvande och har tagit till sig många idéer, till exempel att eleverna tar av sig skorna i klassrummen.

Enligt Quinlan är en av de stora skillnaderna mellan det australiska och det finländska skolsystemet att barn hinner vara barn i Finland. I Australien börjar barnen skolan när de är fem år gamla och alfabetet introduceras tidigt i undervisningen.

Australierna fascineras av att finländska barn börjar skolan då de är nästan två år äldre och har kortare skoldagar, men trots det hinner lära sig mycket under sina skolår.

– Min förklaring är att det som tar nästan två år för skolbarnen att lära sig i Australien bara tar två månader i Finland. Då barnen är mogna att ta till sig kunskapen går det mycket snabbare, säger Quinlan.

Efter 14 år i Australien har Quinlan vant sig vid årstiderna i Australien och familjen måste ibland täcka över fönstren för att kunna sova under ljusa nätter då de hälsar på i Finland.

Familjen besöker Finland regelbundet och den finska matkulturen kan vara lite av en utmaning enligt Quinlan. Smakerna liknar inte den milda engelska maten eller de asiatiska rätterna som är populära i Australiens mathuvudstad Melbourne.

– Jag råkade höra min man tala om vår nästa resa till Finland med barnen. Han förklarade för dem att maten inte kommer att bli någon höjdare. Vi är ju gäster då vi hälsar på i Finland och bjuds på det bästa. I många fall är det sill och gravad lax. Tyvärr är det inte populärt hos varken mannen eller barnen.

Även om de kulinariska upplevelserna och vintersporterna är exotiska finns det en annan del av den finländska kulturen som nått till Australien. De som gillar rockmusik känner ofta till finska band och artister som exempel till HIM och Hanoi Rocks. I Finland kan man komma nära sina idoler på ett helt annat sätt än i Australien med sina 22 miljoner innevånare.

– Under vår första gemensamma resa till Finland råkade min man och jag stöta på sångaren i Hanoi Rocks Michael Monroe vid huvudposten i Helsingfors. Monroe hade hämtat sina beundrarbrev på postkontoret och min man fick en pratstund och ett foto tillsammans med sin idol. Jag brukar säga att man aldrig vet vem man springer på i Helsingfors, säger Quinlan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning