Strömsö blir tvåspråkigt

I övre raden: Owe Salmela, Elin Skagersten-Ström och Jim Björni. I undre raden: Paul Svensson, Camilla Forsén-Ström och Jonas Sundström. Bild: Carina Ahlskog, Yle

Efter slottsbalen är det nu Strömsös tur att omfattas av Yles nya tvåspråkighetssatsning. Strömsös webbinnehåll blir tvåspråkigt och själva tv-programmet kommer att ha fler intervjuer och inslag på finska.

Strömsö publiceras på Yle Arenan på lördagar kl. 6.00, och sänds i Yle TV1 lördagar kl. 18.15 och i Yle Fem söndagar kl. 17.25.

När Strömsö har säsongstart på trettondagen och därmed går in på sitt sextonde produktionsår sedan starten 2002 är det med de kanske största förändringarna i programmets historia. Programmets webbutbud med artiklar, recept och kortvideor kommer att bli tvåspråkigt – och även själva programmet kommer i fortsättningen att göra fler intervjuer på finska och ha fler inslag från det finska Finland. Programmets första sändning blir dessutom i Yles huvudkanal TV1 på lördagar, medan sändningstiden på söndagar i Yle Fem är densamma.

Enligt programmets producent Christina Staffans är det här egentligen en återgång till hur det var för flera år sedan då programmet sändes i TV1 och som mest hade en publik på närmare en halv miljon tittare. Det traditionella tablåtittandet har visserligen gått ner, men Staffans tycker det ska vara intressant att se vad förändringarna innebär för tittarsiffrorna som på Yle Fem ligger mellan 50 000 och 100 000 tittare per avsnitt.

Förändringarna är ett led i Yles nya satsning på tvåspråkiga program – ett annat exempel var den tvåspråkiga slottsbalssändningen i december. Enligt Staffans faller det sig naturligt att man även går in för mera tvåspråkighet i just Strömsö eftersom merparten av dess tittare är finskspråkiga.

– Men Strömsö är fortfarande en Svenska Yle-produktion och ett finlandssvenskt program, betonar hon och tillägger att programmet kommer att behålla sin ton och sina gamla, bekanta experter.

En nyrekrytering har däremot skett i Jonas Sundström som blir ny programledare som kommer att intervjua en del gäster på finska. Han har en bakgrund på Yle Extrem och har de senaste åren jobbat som morgonvärd på Yle Vega Västnyland.

– Jag har gjort radio ganska länge nu och tyckte det var roligt att pröva på något nytt. Strömsö är ett finlandssvenskt kulturarv och lättsam folkbildning. Programmet ger en paus från egna tankar, det fungerar som en andlig servicestation, har fina bilder och lagom lugnt tempo. Det ger helt enkelt en paus från den kaotiska världen, svarar Sundström på frågan varför han sökte jobbet.

– Jag är ingen expert som de andra programledarna Camilla Forsén-Ström och Lee Esselström. Som programvärd har jag ett barns iver. Jag är ganska nyfiken och folklig, jag försöker inte ens vara en finlirare, beskriver han sin programledarstil.

Hur huslig och händig är han själv då?

– Jag är inte pysslens och hantverkens MacGyver, men jag har renoverat mitt eget hus. Jag är bra på att riva gamla trägolv. Det är ett kostnadseffektivt sätt att ventilera aggressioner.

I fortsättningen lär han också få vänja sig vid att vara "känd från tv".

– Jag har inga ambitioner att bli igenkänd, men om någon vill säga något positivt eller negativt tar jag den pratstunden, lovar han.

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning