Strömming i sikte

Helsingfors äldsta tradition och i själva verket även en av de äldsta matmarknaderna i Norden. Något av en karneval numera men genuin ruljangs och strömming i fokus.

Reglerna är entydiga, både yrkesfiskarna och andra fiskare som deltar ska saluföra minst 500 kilo egna produkter som är tillredda på strömming eller vassbuk som i Sverige heter skarpsill. Primärt handlar det alltså om strömming men till dagens marknad hör allt från olika variationer på skärgårdslimpa, saft och sylt på havtorn och äpplen till yllesockor och rökt och gravad fisk.

I reglerna finns ingenting som begränsar lusten att joxa till alldeles nya smaksensationer på strömming, och till de mest udda hör en bananversion som av allt att döma inte synts till senare. Klassikerna är givetvis kryddfisken och strömming med till exempel lök och morot i ättikslag, dill eller vitlök i någon slags grädd- eller yoghurtröra.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors har sitt upphov i 1743 då svenska kronan gav staden tillstånd att hålla ytterligare två fria marknader, den ena på Paulusdagen den 25 januari och den andra på Mickelsdagen den 29 september. Den 29 september firar Mikael fortfarande namnsdag. Men redan 1639 hade helsingforsarna tillfälle att handla på både trettondagsmarknaden och midsommarmarknaden.

Mickelsmarknaden flyttades 1819 till början av oktober, och utvecklades till dagens strömmingsmarknad som pågår i sju dagar, i år med start den 2 oktober.

Som mest hade strömmingsmarknaden 128 gästande båtlag, det var 1958 och i år räknar man med 16 gästande båtlag med fiskare och ytterligare 17 fiskare som säljer sina fiskprodukter i träkojorna på kajen. Till den nutida strömmingsmarknaden hör små matstånd som bjuder på friterad siklöja, mängder av annan matförsäljning, segelskutor som står för ögonfröjd och program som torgdans.

Enligt traditionen väljer en jury både årets kryddfisk och årets strömmingsprodukt, och vinnaren förkunnas på söndag klockan 16. I år har man också tillsatt en barnjury som bedömer fisken ur ett barns synvinkel.

Torgdansen startar kl. 17.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00